Miljövecka - Lax med matvete

2012-02-29 @ 12:00:00



Gör så här:

♥ Sätt ugnen på 225°C.

♥ Lägg laxbitarna i en smord ugnsform och strö på citronpeppar.

♥ Låt ligga i ugnen ca 12 minuter.

♥ Koka 2 portioner matvete enligt burksanvisningen på förpackningen.

♥ Servera med grönsaker.

Jag gjorde den här rätten så miljövänlig som möjligt genom att använda mig av ekologiska livsmedel. Vad man kan tänka på när man köper lax är att gärna köpa KRAV-odlad eller vildfångad MSC-märkt lax från Stilla havet. Regnbågslax som odlas i Sverige, Norge och Finland är också bra miljöalternativ. Matvete är en personlig favorit och kan användas istället för ris, potatis och pasta. Det är ett miljövänligare alternativ som dessutom är KRAV-märkt. Som grönsak valde jag ekologiskt odlade minitomater. Lättillagad och mycket god rätt!

/Linda


Tips - Svenska miljömärken

2012-02-28 @ 18:00:00
http://4.bp.blogspot.com/_yGh21b5pAJk/Sw5dzy9cgBI/AAAAAAAAA6o/-hs1Gu1g6b0/s1600/Krav.jpg

Krav-märkt
är förmodligen en av de mer kända svenska miljömärkena, de kämpar för att det ska bli mer ekologisk odling, djuren ska ha det bra, den goda hälsan och för att förhållandena för de som framställer varorna ska vara bra. De varor som blivit certifierade med krav-märket kan man med andra ord köpa med gott samvete!

http://sommarbloggen2010.files.wordpress.com/2010/06/svanen_pms_347_vitbak.jpg

Om en produkt är märkt med miljömärket Svanen visar det att produkten är granskad i hela produktionsledet, allt från produktion→avfall och att miljön påverkas så lite som möjligt under själva produktionen, att människors hälsa inte påverkas till det negativa och att kvalitén är bra på produkten.

http://oresundskraft.se/upload/FJV/Bra%20Milj%C3%B6val%20logo.jpg

Bra miljöval har skapats av naturskyddsföreningen och för att en produkt ska vara just ett bra miljöval ska den uppfylla de krav som naturskyddsföreningen ställer. Mer detaljerat om det kan ni läsa här. Värt att nämna är också att märkningen alltid görs på enskilda produkter, inte ett helt företag.

Så, det var en del av de svenska miljömärkena! Det finns givetvis en hel drös med miljömärken, de jag har valt att ta upp är de miljömärken som finns för livsmedel. Det finns många miljömärken för olika textiler, t.ex. Demeter, det finns även miljömärken för olika blommor; "Svensk Sigill".

Med andra ord skulle man kunna säga att vill man vara miljövänlig finns det väldigt många alternativ att välja bland, att det kostar någon krona extra är dock upp till var och en att själva bestämma om det är värt eller ej.

/Evelina


Miljövecka - Bakad potatis

2012-02-28 @ 13:00:00


♥ Sätt några lagom stora potatisar i ugnen på 200° i ungefär en timme

♥ Det här är så enkelt och går att göra så miljövänligt man vill, men framför allt kan det vara bra att tänka på vilka tillbehör man väljer. Jag valde förutom några grönsaker att göra två röror:

Nummer 1

½ burk Créme fraiche
4 Soltorkade tomater i olja
½ dl Finhackad ost
Lite salt och svartpeppar


Nummer 2

½ burk Créme fraiche
½ burk röd Stenbitsrom
½ finhackad Rödlök


♥ Den här tiden på året kan det vara bra att tänka på vilka grönsaker du väljer och tänka på att det kanske inte alltid är bäst att köpa lokalproducerat då de kan ha odlats i växthus där det använts massor med energi till uppvärmning. Men att ha lite koll på vilka som är säsongens frukter och grönsaker kan vara bra för att öka miljötänket när du ska handla inför veckan.

Grön guide i mobilen

2012-02-27 @ 18:00:00
Drar igång miljöveckan med tips på en app som kan vara bra att ha när du är och handlar, den innehåller allt från tips på vilken fisk som är ok eller inte, till var du kan handla schysst second hand, väldigt fiffigt! Är du inte en smartphone ägare, misströsta icket! På följande hemsida kan du läsa allt som finns i appen http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ Appen heter alltså Grön guide och finns både till android och iphone.



/Saga


Miljövecka - Laxburgare och hamburgerbröd

2012-02-27 @ 12:00:00





Ingredienser:

500 g laxfilé
1 ½ gul lök
3 msk creme fraiche
1 msk ströbröd
½ dl finhackad persilja
1 msk pressad citronsaft
0,25 dl dill
salt
peppar (citronpeppar om du vill)
smör

Gör så här:

♥ Skär laxen i bitar och finhacka löken.

♥ Häll i alla ingredienserna i en matberedare och mixa dessa tills att det blir en jämn och fin blandning.

♥ Forma till fina burgare och stek i 2 till 3 minuter på varje sida. Serveras med hamburgebröd, sallad, tomat, lök och en sås som passar till fisk. Du kan eventuellt smaksätta dem lite extra om du vill, då lax oftast inte smakar så mycket i sig.




Ingredienser:

50 g jäst
5 msk olivolja
5 dl vatten
2 ½ tsk honung
1 tsk salt
2 dl rågmjöl
2 dl rågsikt
sesamfrön

Gör så här:

Värm vattnet tills att det är fingervarmt och smula ner jästen i en bunke med vattnet.

Lägg ned olivolja, honung och nästan allt mjöl och knåda ihop till en fin och smidig deg. Tänk på att det är bättre om degen är lite väl kladdig innan jäsning än om du arbetat in för mycket mjöl, för då blir det lätt väldigt torra hamburgebröd.

Låt sedan jäsa i cirka 30 minuter.

♥ Mjöla ett bakbord och lägg upp degen.

♥ Dela den därefter i mindre bitar som du sedan formar till små runda bollar.

Lägg ut dessa på en plåt med bakplåtspapper och strö över sesamfrön som du trycker ned i dem så att de fastnar.

Låt jäsa på plåten med en kökshandduk över i cirka 40 till 45 minuter.

Sätt in bullarna i mitten av ugnen på 250 grader, i cirka 7-8 minuter.

Lycka till!


Jag måste säga att de blev riktigt goda burgare. Jag valde att göra hembakta hamburgebröd på grund av att de först och främst är mycket godare, men dessutom är de mycket nyttigare och betydligt mycket billigare än de köpta bröden. Det kan kännas lite jobbigt att sätta igång med att baka bröd, men det gick faktiskt rätt fort och var inte alls svårt. Om man har lite om tid, kan man välja att köpa hamburgebröd istället för de hembakta och bara göra laxburgarna. För att tänka lite extra på miljön, valde jag att använda mig av ekologiska och nyckelhålsmärkta varor när jag gjorde denna maträtt. Om man gör hembakta hamburgebröd slipper de fraktas och man slipper redan där långa transporter, men man bör även tänka på att välja lax som är fiskad i närheten av där man bor. Något annat att tänka på är kanske att man väljer just närproducerade varor som i detta fall på exempelvis creme fraichen. Ibland, som till exempel när det gäller tomater, kan det faktiskt vara mer gynnsamt för miljön om du köper de som är odlade i t.ex. Spanien, just för att det skulle krävas så pass mycket mer energi att odla upp tomater här i Sverige i ett växthus, än att odla upp dem där trots den långa transportsträckan. Det kanske inte känns som att det ger så stor skillnad med den där extra tanken, men om alla tänker efter noga, åtminstone någon gång då och då, kommer det att gynna miljön i det stora hela!

/Frida

Roliga prylar till köket

2012-02-26 @ 18:00:00

Vem har väl inte drömt om att få ha en egen senap- och ketchuppistol i kylen? Eller en pastasaurus till spagettin? Nä okej, kanske inte. Men det finns en hel del häftiga köksprylar som kan vara roliga att lyxa till det med där ute, kanske någon potentiell födelsedagspresent? Nedan finner ni några av mina favoriter, allt går att hittas hos roligaprylar.se!        



/Linda                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         


Helgspecial - Chokladbollar

2012-02-26 @ 14:31:42


I köket finns det två saker jag är helt säker på, hur man lagar stuvade makaroner och hur man bakar chokladbollar. Chokladbollar tänker du och rynkar på näsan, kul helgspecial. Förstår att det kan låta lite oglamoröst men då har du inte smakat dessa. Chokladbollsrecept har jag mixtrat på med länge och det här är mitt senaste och helt klart godaste.

Ingredienser

4 dl Havregryn
1 dl Socker
½ dl Sirap
100 g margarin

2 ½ msk Kakao
1 ½ msk Vaniljsocker
4 msk Kaffe


♥ Knåda ihop alla ingredienserna i en skål

♥ Rulla till små bollar och rulla sedan i pärlsocker, kokos eller något annat du tycker är gott

Tycker det är jättesvårt att säga några exakta mängder egentligen, men är man inte överförtjust i kaffe kan man snåla lite. Annars är mitt största tips att använda riktigt vaniljsocker istället för vanillinsocker då man bakar de här chokladbollarna, det blir så mycket godare då. Tror inte jag behöver förklara mer, jag tror på dig, du kan klara det här. Lycka till!

/Saga

Helgspecial - Saffranstårta

2012-02-25 @ 18:00:00


Ingredienser:

♥ 6 dl grädde

♥ 2 tsk vaniljsocker

♥ 6 ägg (OBS! Separera äggulorna och vitorna för sig!)

♥ 4 dl socker

♥ 1 pkt saffran

Gör så här:

♥ I skål nummer 1 vispas äggvitorna till hårt skum

♥ I skål 2 vispas äggulorna, sockret och saffranet till det är väl blandat

♥ I skål 3 vispas grädden och vaniljsockret lagom hårt

♥ Rör sedan försiktigt ihop allt i en av skålarna tills det är väl blandat

♥ Häll i smeten i en form med löstagbara kanter

♥ In i frysen ca 3-4 timmar

♥ Serveras tillsammans med förslagsvis bär och grädde

♥ Klart, bon appétit!



Till en början måste jag bara få säga att låt inte bilderna lura er, det är godare än det ser ut! Tyvärr var jag tvungen att (ej) samarbeta med en annan kamera än den jag är van vid vilket innebar att tårtan hann börja smälta innan jag kom igång med fotandet... Annars då, jo, detta är en av mina solklara favoriter när det kommer till efterrätter eftersom 1) Allt som innehåller saffran är gott 2) Lättgjorda tårtor som även den med minst kunskaper i köket kan klara av att göra är ju bara för bra och 3) Saffran är som mest aktuell kring juletid så när man får saffranssmaken i smaklökarna all annan tid på året värmer det i lillhjärtat av fina känslor.

Det enda som är negativt är den lilla väntetiden som uppstår då tårtan ska stelna i frysen men som det gamla ordspråket lyder; Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Sant som det var sagt! Lycka till!

Helgspecial - Fläskfilé med ugnstekt potatis

2012-02-25 @ 12:00:00









(Bearnaisesås köpte jag på Ica och hade till denna rätt.)


Gör så här:

♥ Skär fläskfilén i hur tjocka skivor du vill ha.

♥ Bryn filéskivorna på ganska hög värme så de blir som man vill ha dem. Jag gillar filén väldigt stekta!

♥ Skala potatisarna och skär därefter klyftor och doppa potatisklyftorna i olja (jag använde mig av vanlig matolja som jag glömde ställa upp på bilden) och lägg dem i en smord långpanna. Salta. In i mitten av ugnen på 225 °C i 15-20 minuter.

♥ Salta och krydda köttet

♥ Under väntan på potatisen och att köttet ska bli färdig kan man göra salladen om det nu önskas att äta till.

Detta en klassiker och det smakar alltid lika gott. Kan dock tycka att det är godast på sommaren när man kan grilla ute :) Det jag gillar är att man kan variera mycket med denna rätt: sallad, potatisgratäng istället för potatisklyftor, såser, marinad etc, vilket gör det hela väldigt brett. Det är en väldigt lättlagad måltid för att se så lyxig ut!

/Elin

Världens dyraste paj

2012-02-24 @ 18:00:00
På tidningen Manchester evening news skrev de om världens dyraste paj, som en chefskock vid namn Kevin Berkins gjort av följande:

Ingredienser: 2,5 Kilo Wagyu Oxfilé 553 £ 1,5 kilo Matsutake svamp £ 2250 2 flaskor 1982 Chateau Mouton Rothschild £ 4.300 250 gram franska Bleus champinjoner £ 13 100 gram vintern svart tryffel 84 £ Fyra paket Gold Leaf £ 300 Schalottenlök, mjöl, ägg, färska örter kr 5 2 Burkar Louis Roederer Cristal Rose rosa champagne £ 690 Share

Read more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=sv&langpair=en%7Csv&rurl=translate.google.se&u=http://menmedia.co.uk/manchestereveningnews/news/s/182/182023_chef_creates_worlds_most_expensive_pie.html&usg=ALkJrhgfAKZ6IUvWQZuojH0tvNQHdAqj0w
Ingredients:

2,5 Kilo Wagyu Fillet of Beef £553

1,5 matasutake mushrooms £2,250

2 bottles 1982 Chateau Monuton Rothschild £4,300

250 gram French Bleus mushrooms £ 13

100 grams winter black truffle £84

Four packets Gold Leaf £300

Shallots, flour, egg, fresh herbs £5

2 Bottles Louis Roederer Cristal Rose pink champagne £690



Enligt tidningen ska en bit av denna exklusiva paj kosta mer än £1,000 per bit och pajen är uppdelad i 8 bitar. I svenska kronor blir detta ungefär 10 650 kronor, vilket jag tycker låter helt sjukt. Jag förstår verkligen inte hur någon människa kan tycka att de är värt att kasta ut så pass mycket pengar för en liten pajbit, men har man pengar ska man väl lägga dem på något antar jag. Ett är då klart, den där pajbiten hade inte legat inom mina ramar om jag hade haft några miljarder på banken att spendera.

/Frida
Ingredients: 2.5 Kilo Wagyu Fillet of Beef £553 1.5 Kilo matsutake mushrooms £2,250 2 bottles 1982 Chateau Mouton Rothschild £4,300 250 grams French Bleus mushrooms £13 100 grams winter black truffle £84 Four packets Gold Leaf £300 Shallots, flour, egg, fresh herbs £5 2 Bottles Louis Roederer Cristal Rose pink champagne £690

Read more at: http://menmedia.co.uk/manchestereveningnews/news/s/182/182023_chef_creates_worlds_most_expensive_pie.html
Ingredienser: 2,5 Kilo Wagyu Oxfilé 553 £ 1,5 kilo Matsutake svamp £ 2250 2 flaskor 1982 Chateau Mouton Rothschild £ 4.300 250 gram franska Bleus champinjoner £ 13 100 gram vintern svart tryffel 84 £ Fyra paket Gold Leaf £ 300 Schalottenlök, mjöl, ägg, färska örter kr 5 2 Burkar Louis Roederer Cristal Rose rosa champagne £ 690 Share

Read more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=sv&langpair=en%7Csv&rurl=translate.google.se&u=http://menmedia.co.uk/manchestereveningnews/news/s/182/182023_chef_creates_worlds_most_expensive_pie.html&usg=ALkJrhgfAKZ6IUvWQZuojH0tvNQHdAqj0w
Kevin Berkins

Read more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=sv&langpair=en%7Csv&rurl=translate.google.se&u=http://menmedia.co.uk/manchestereveningnews/news/s/182/182023_chef_creates_worlds_most_expensive_pie.html&usg=ALkJrhgfAKZ6IUvWQZuojH0tvNQHdAqj0w
Kevin Berkins

Read more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=sv&langpair=en%7Csv&rurl=translate.google.se&u=http://menmedia.co.uk/manchestereveningnews/news/s/182/182023_chef_creates_worlds_most_expensive_pie.html&usg=ALkJrhgfAKZ6IUvWQZuojH0tvNQHdAqj0w
Kevin Berkins

Read more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=sv&langpair=en%7Csv&rurl=translate.google.se&u=http://menmedia.co.uk/manchestereveningnews/news/s/182/182023_chef_creates_worlds_most_expensive_pie.html&usg=ALkJrhgfAKZ6IUvWQZuojH0tvNQHdAqj0w

Pajvecka - Ost och skinkpaj med ädelost

2012-02-24 @ 12:00:00



♥ Baka ihop ingredienserna till pajskalet

♥ Tryck sedan ut degen i en pajform, hela vägen upp på kanterna och tryck fast med en gaffel runt kanten

♥ Sätt in skalet i ugnen på 200° i 10 minuter och ta sedan ut det för att lägga till fyllningen..




♥ Hacka skinkan i små bitar och strössla sedan i botten av pajskalet

♥ Vispa ihop äggen och mjölken/grädden

♥ Rör därefter i den rivna osten och ädelosten som du kan bryta i små bitar

♥ Smaksätt med lite salt och svartpeppar

♥ Ös sedan fyllningen i pajformen och stoppa den i ugnen i ytterligare 35 minuter tills att smeten stelnat och pajen fått en fin färg



Den ädelost jag valde gav ganska mycket smak, men vill man ha lite mildare kan man självklart ta det. Man kan ju ta vilken ädelost som helst, men mamma sa att det viktigaste var att den har ett fint namn.. Tycker dock att det blev väldigt gott med den här, av det jag lagat på bloggen är detta min favorit hittills. Rekommenderas alltså varmt!

/Saga

Muffins och cupcakes - vad är skillnaden?

2012-02-23 @ 18:00:00


Bild: tessans.se

Vad är egentligen skillnaden mellan en muffins och cupcakes? Det finns lite olika åsikter om detta, men det vanligaste är att man säger att cupcakes har en frosting och eventuellt någon dekoration, medan muffins inte har det.

Cupcakes är ofta söta och dekorerade och man skulle kunna se dem som tårtor i minformat. De är menade som efterrätter och är generellt sett mindre och luftigare än muffins. Anledningen till att de heter cupcakes är för att de bakades i små koppar innan det fanns bakplåtar till detta. 

Muffins är inte dekorerade och kan vara mer matiga med innehåll som ägg, bacon och grönsaker. I Sverige ses de ungefär som små sockerkakor med någon vanlig smak, t.ex. choklad eller vanilj. Det finns även amerikanska muffins som är större och saftigare och de innehåller ofta större bitar av exempelvis choklad. 

/Linda


Pajvecka - Västerbottenpaj

2012-02-23 @ 12:00:00


Börja med att sätta på ugnen på 225°

Pajdegen:

♥ Vispa ihop mjöl, vatten och smör till en jämn deg

♥ Tryck sedan ut degen i en pajform och kyl ner den i antingen kylen (ca en halvtimme) eller i frysen (5 minuter)

♥ Gör sedan hål i pajdegen, t.ex. med en gaffel


♥ Sätt in den i ugnen ca 10 minuter

Under tiden kan jag ju rekomendera att man håller sig sysselsatt genom att göra själva fyllningen:

♥ Vispa försiktigt ihop ägg, salt, vitpeppar och grädde

♥ Rör sedan ner den rivna osten så gott det går

Efter detta är det bara att vänta på att pajdegen ska blir klar i ugnen................... Eller så är man kanske lika noggrann som jag i köket (egentligen är jag bara otroligt seg men det låter bättre att säga noggrann) och då är pajdegens 10 minuter i ugnen redan över! Häll därefter i fyllningen till den numera halvklara pajdegen och sätt återigen in i ugnen, denna gång ca 25-30 minuter i 200°!



Denna paj var faktiskt rätt simpel att göra, eftersom jag inte är någon stjärna i köket anser jag att nästan vad som helst är svårt (att koka makaroner kommer jag alltid tycka är lite av en konst), men detta däremot, det var nästan lätt att göra! Det var nämligen ingen Nobel-middag som jag först misstänkte att det skulle vara då ordet "paj" ingår i namnet. Att slänga ihop degen alternativt fyllningen tog knappt någon tid alls även för mig som är så pass "noggrann" i köket, något som däremot tog tid var själva tiden i ugnen men den var värd väntan om vi säger så. Ni vet den gamla klyschan; den som väntar på något gott väntar aldrig för länge och i detta fall stämde det otroligt bra!

Lycka till!

/Evelina

Att göra maränger bra

2012-02-22 @ 18:00:00


Här nedan kommer lite tips inför ditt marängbak och därefter kommer även ett recept som jag tycker är väldigt bra.

  • Se till att ingen smuts finns i bunken och att du delat helt på äggvitan och äggulan, för att undgå att få en rinnig smet och inte alls så fluffig som den ska vara. Man ska kunna vända bunken upp och ned för lyckade maränger!
  • Om man får över äggvitor från någon annan rätt/ett annat bakverk, som man gjort tidigare är det bara att spara dessa i kylen med lite plast över. Det går utmärkt att göra maränger av några dagar gamla äggvitor, men lukta så de inte är dåliga!
  • Maränger ska köras i låg temperatur och torkas långsamt.
  • Om du ställer fram äggvitorna ett bra tag innan du ska göra maränger i rumstemperatur, och sedan vispar äggen och gör marängsmeten kommer du att få maränger som går utmärkt att spritsa och som håller formen mycket bättre!
  • En marängsmet går utmärkt att smaksätta med chokladbitar, kakao, citron, hallon, rice crisp flingor, hackade nötter, krossade polkagrisar eller vad du nu är sugen på.
  • Vill du få en stabilare och lite hårdare marängsmet går det bra att tillsätta några droppar ättika i smeten.
  • Går utmärkt att göra mindre maränger och använda dessa i till exempel marängsviss eller bara till en klick glass och chokladsås. Det är mycket godare med hemmagjorda maränger än de köpta och betydligt mycket billigare också!

Jag brukar välja att göra stora maränger som jag tycker är rysligt goda! De brukar bli lite lätt sega inuti och krispiga utanpå. Man kan ju självklart göra små också, men om man ska ha det som en kaka föreslår jag stora! Mitt tips är att låta marängerna stå kvar i ugnen när de är klara och lufttorkas över natten. Detta gäller även om du gör marängbottnar till tårtor.  

Chokladmaränger

Ingredienser:

4 st äggvitor
3 dl socker
3-5 msk kakao
100 g choklad
2 tsk vaniljsocker
ev. chokladsås

Gör marängerna:


Vispa äggen tills att de blir en riktigt fast smet. Tillsätt lite socker i taget samtidigt som du fortsätter att vispa. När smeten är så fast att du kan vända bunken upp och ned, tillsätter du kakao och vaniljsocker och vispar ett tag till. Därefter skär du chokladen i små bitar och tillsätter detta till smeten. Rör om med en sked. Klicka ut marängerna på bakplåtspappret. Jag föreslår att du gör rätt stora maränger.  Sätt in i ugnen på 100 till 125 grader beroende på hur stora maränger du gör och låt dessa vara inne tills att marängerna släpper från bakplåtspappret. Låt lufttorka över natten, då blir de lite sega i mitten och supergoda!

/Frida

Pajvecka - Wok och kycklingpaj

2012-02-22 @ 12:00:00



Gör så här:

♥ Sätt ugnen på 255 grader.

♥ Blanda smör, mjöl och vatten i en bunke och tryck sedan ut degen i en pajform.

♥ Förgrädda i cirka 5 minuter.

♥  Skär kycklingfiléerna till små tärnade bitar och stek dem. Stek därefter även bacon och fräs de wokade grönsakerna lite lätt.

♥ Häll gräddfil, mjölk, sambaloelek och thaisås i en kastrull och koka upp under omrörning några minuter, så att såsen tjocknar något.

♥ Lägg sedan kycklingbitar, bacon och grönsaker på pajdegen och häll över såsen.

♥ Strö över osten så att det täcker överallt och sätt in i ugnen i cirka 30-35 minuter eller tills att den har fått en fin gyllenbrun färg.

♥ Dekorera gärna med lite salladsblad ovanpå. Smaklig måltid!



Den här pajen gjorde jag för första gången för några år sedan och det började med att jag inte hade något recept alls, utan gjorde en paj utav de ingredienserna som jag hade hemma. Den blev väldigt god och har därför fortsatts att tillagas hemma hos mig. Jag tycker att den är väldigt rolig, då man inte ser en paj bestående av wokgrönsaker så ofta, men det är faktiskt riktigt gott! Jag tycker även att ni ska ta chansen och våga prova något nytt och kanske inte alltid följa alla recept slaviskt. Man kan nämligen lyckas väldigt bra och kanske komma på något som är ännu bättre. Dessutom blir det ju något nytt som man kanske inte ätit tidigare och det är ju alltid ett plus i kanten.

Greppa tag i stekspaden och våga!

/Frida

Roligt att veta om semlor

2012-02-21 @ 20:39:31
  • Semlor finns i Skandinaviens och  baltikumländerna, men i olika former. Ex. I Svergie består det av en vetebulle med mandelmassa, grädde och florsocker på locket och självklart ska det vara kardemumma som smaktillsats i bulldegen! I Norge oftast består av en vetebulle, sylt, grädde och florsocker.
  • I Västsverige ersätter man ibland florsockret med mandelmassa och hackad mandel och självklart finns det en hel del andra lokala varianter också på denna underbara bakelse.
  • Tidigare åts semlan från fettisdagen och hela fastan, fram till påsk.
  • Traditionellt åts semlan i en djup tallrik med varm mjölk, som ibland spetsats med en gnutta salt. Detta kallades för hetvägg, som kommer från det tyska ordet heisse wecken.
  • Den 12 Februari år 1771 avled den svenska kungen Adolf Fredrik av att ätit för mycket. Han ska då enligt sägnen ätit mer än 14 semlor och att detta då var droppen!
  • Fettisdagen betraktades på många håll, framförallt under 1800-talet, som en brytningspunkt mellan vinter- och sommarhalvåret.
  • Det var förbjudet att sälja semlor före fettisdagen på 50-talet.
  • Sedan 1993 finns det en Svensk Semleakademi som träffas varje tisdag för att proväta och kora landets bästa fettisdagsbullar.
  • I dag på fettisdagen klämmer vi i oss cirka fyra miljoner köptasemlor plus en hel del hembakta.

 

Kärt barn har många namn, som man brukar säga. Detta stämmer väl in på vår alldeles egna favorit till gräddbakelse, som många är så förtjusta i, eller var (kanske lite väl) förtjusta i (kungen i åtanke)... Egentligen finns väl inte mycket mer att säga än SMASKA LUGNT på den näst intill oemotståndliga bakelsen. Inga fler avlidna på grund av deras semmelpassion, tack på förhand!

 

Med vänliga hälsningar whatscookingadministrationen.

 

 

 


Tips - Spagettimått

2012-02-21 @ 18:00:00

                            Källa: prylotek.se

Att välja rätt mängd spagetti kan vara riktigt svårt och det är lätt hänt att det antingen blir alldeles för mycket eller för lite. Ett tips är att använda sig av ett spagettimått, som funkar mycket bättre än ögonmåttet när det kommer till detta. Det finns olika modeller och på just denna ställer man in hur många portioner man vill ha genom att dra fliken på måttet i sidled. Ju fler portioner man ställer in, ju störe görs hålet. Väldigt praktiskt! Den här kostar ca 70 kr. 

/Linda 


Fettisdag

2012-02-21 @ 15:00:00


Ingredienser (20 st medelstora):

2 dl socker

175 g margarin

1 tsk salt

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

4 tsk kardemumma

1,5 l vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.

Smula jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma.

♥ Smält margarinet och tillsätt mjölken. Häll över detta till degbunken, när blandningen är fingervarm. Rör om.

♥ Tillsätt mjöl, men var försiktig med att hälla i för mycket. Degen får hellre vara lite kladdig än för torr. När man bakar ut degen efter jäsning, kan man istället tillsätta mer vid behov.
 
♥ Knåda degen, helst med en hushållsassistent, och låt sedan degen jäsa till ungefär dubbel storlek. Detta tar drygt en halvtimme.

♥ Ta upp degen på bakbordet och dela in i ca 20 bitar. Rulla sedan dessa till små bullar och placera ut på en plåt med bakplåtspapper.

♥ Låt bullarna jäsa ännu en gång på plåten, ca 1 timme. De ska ungefär ha dubblat sin volym när de jäst klart.

♥ Sätt in plåten i mitten av ugnen ca 10 minuter. När de är klara brukar de släppa från bakplåtspapperet och få en gyllenbrun färg.

♥ Låt svalna på galler.



Fyllning:

Mandelmassa

Vispgrädde eller ev. mjölk

Bröd från de urgröpta semelbullarna

Gör så här:

Skär av ett lock på varje bulle.

♥ Gröp ur bullen med en gaffel, så att det blir en liten grop.

♥ Blanda mandelmassan med det urgröpta brödet och lite vispgrädde. Vispa massan slät.

♥ Klicka blandningen i varje grop på semlorna och spritsa sedan grädde ovanpå. Tänk på att vispa grädden ganska hårt, eftersom det då blir en finare spritsning.

♥ Sätt på locken och pudra med florsocker.

Tips! Använd gärna en spritspåse med stor stjärntyll när du ska spritsa ut grädden på semlorna.

Lycka till!


Pajvecka - Tacopaj

2012-02-21 @ 12:00:00


Gör så här:

♥ Blanda ihop ingredienserna till bottnen och tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda pajskalet i 225° cirka 10 minuter.

♥ Bryn köttfärsen och tillsätt Taco Kryddmix + vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Låt det koka ihop.

♥ Fördela färsröran i pajskalet. Lägg sedan på skivade tomater och röd paprika i ringar.

♥ Blanda ihop crème fraîche, majonnäs och ost och bred ut över färsen. Lägg lökringar överst. Grädda pajen i 225° tills den fått fin färg, cirka 15-20 minuter.

Tacopaj är en av mina absoluta favoritpajer, den går väldigt lätt att göra och blir supergod! Om man vill kan man byta ut grahamsmjölet och bara använda vetemjöl, det går också bra att till exempel skippa majonnäsen. Serveras gärna med en grön sallad till. :)

/Linda

Tips till er allergiker!

2012-02-20 @ 18:00:00
Här kommer två tips till er som är allergiska för dels mandelmassa, men även till er som är allergiska mot ägg.

  • Något som är högst aktuellt för tillfället är ju den goda och välkända semlan, men många tål inte mandelmassan, utan den tycker jag att det blir en väldigt tråkig bakelse och därför har jag självklart ett bra komplement till mandelmassan. Man kan ersätta den med något som kallas bakmassa. Man använder den precis som vanligt och blandar med det urgröpta ur semmelbullen och lite grädde. Det smakar i princip som vanligt och är ett väldigt bra alternativ om man inte tål. Det är helt klart värt ett försök till er som inte har testat!

 

 

  • För äggallergiker kan det vara väldigt svårt att kunna baka goda och fina bakverk som exempelvis muffins eller sockerkakor, men det finns även ett alternativ för dessa. ORGAN no Egg heter denna mirkelprodukt som kan få dessa muffins att bli fina och höga. Ni ser på bilden nedan hur produkten i fråga ser ut och bilden där under hur mina muffins blev när jag använde mig av produkten. Det står på förpackningen hur mycket av produkten du ska använda dig av för att ersätta ett ägg, men det är ungefär 1 tsk och två matskedar vatten istället för ett ägg. Även detta anser jag är värt ett försök.

 

Äggfria blåbärsmuffins (12 st stora)


Ingredienser:


200 g smör

3 tsk ORGAN no egg + 3 msk vatten

3 dl socker

3 tsk vaniljsocker

2 dl mjölk (3%)

8 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

2 nypor salt

Blåbär


Gör så här:


♥ Sätt ugnen på 175 grader.

 

♥ Smält smör och blanda i alla ingredienserna, utom ersättningen för ägg och blåbären. Vispa med elvisp.

 

♥ Blanda äggersättningen med vatten i en skål och vispa sedan ned detta i smeten. Tillsätt blåbären och rör om försiktigt med en sked.

 

♥ Klicka ut smeten i stora muffinsformar så att de fyller upp 2/3 av formarna.

 

♥ Sätt in i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

 

Lycka till!

 


Du väljer själv hur mycket blåbär du vill ha i muffinsarna. Personligen tycker jag om bär väldigt mycket och därför hällde jag i massor med blåbär, men ni väljer självklart mängden bär själva. Det fungerar utmärkt att byta ut blåbären mot hallon eller björnbär. Jag tycker verkligen att ni allergiker ska testa på detta. Jag har ofta använt både bakmassa och äggersättningen, då en i min familj är allergisk och jag tycker att det fungerar väldigt bra.

/Frida

Pajvecka - Äppelpaj

2012-02-20 @ 12:00:00








Gör så här:

♥ Skala, kärna ur och skiva äpplena och lägg dem i en ugnsfast form

♥ Strö över kanel och socker

♥ Blanda mjöl, havregryn och socker i en bunke och häll detta över äppelskivorna

♥ Hyvla smör med en osthyvel till tunnga skivor som täcker mjölblandningen

♥ Grädda äppelpajen i ca 20 minuter i 225 °C tills det blivit en fin färg och en knäckig yta på pajen

♥ Servera med vaniljsås eller vaniljglass

Älskar att denna utsökta efterrätt är enkel, lätt att tillaga och är enligt mig den godaste efterrättspajen! När den inte tar timmar att laga så blir det lätt att man hamnar i äppelpajsträsket, det vill säga - man tillagar den om och om igen. Risken är att man blir less men det har dock aldrig hänt mig så galen i äpplen som jag är. När det gäller efterrättspajer i stort så finns det ett stort urval så om man hamnar i träsket finns det andra godbitar som väntar!

Denna rätt får 5/5 toasters!

/Elin

Svenskarna struntar mer och mer i frukosten

2012-02-19 @ 18:00:00

Bild från Weheartit.com

Enligt en undersökning från YouGov Zapera (15 juni, 2011, 08.00 CET) på uppdrag av Kellogg's struntar många svenskar i frukosten på grund av tidsbrist. De har jämfört med en liknande undersökning från år 2009 där det visar sig vara allt fler som väljer bort frukosten framför annat. Med åren har det även visat sig att allt fler äter frukost ensam.

Statistik de forskat fram år 2008:
35 procent av dem som avstod frukost påstod att skälet är tidsbrist
57 procent av svenskarna framhåller att det är viktigt att frukosten snabbt och enkelt kan serveras


Intressant statistik år 2011:
26 procent av svenskarna svarade att de hoppar över frukosten någon eller några dagar varje vecka
43 procent av dem som avstod frukost är på grund av tidsbrist
64 procent av svenskarna framhåller att det är viktigt att frukosten snabbt och enkelt kan serveras

Enligt Nina Jansdotter, beteendevetare och coach, märks stressen både privat och i karriärsväg där man ideligen slopar frukosten.



/Elin

Helgspecial - Potatisbakelser

2012-02-19 @ 09:00:00
Potatisbakelser


10-12 st (beroende på hur stora man gör dem)


Ingredienser:

Bottnar:

4 ägg
2 dl socker
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl

Fyllning:
1,5 dl vatten
1 ½ st äggulor
188 g smör
4,5 msk florsocker
1,5 msk mjöl
4 tsk vaniljsocker
ca 11 tsk hallonsylt

Garnering:
ca 250 g marsipan
kakao

Gör botten:

♥ Sätt ugnen på 250 °C

♥ Vispa samman ägg och socker tills det blir en porös smet.

♥ Blanda sedan potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke och rör om.

♥ Sikta därefter i de torra ingredienserna i den blöta smeten.

♥ Häll sedan upp smeten på ett bakplåtspapper och bred ut så att det blir ett jämt lager.

♥ Ställ sedan in plåten i mitten av ungen och grädda i ungefär 5 minuter.

♥Själp upp kakan och låt den kallna.



Gör smörkrämen:

♥ Blanda mjöl och vatten i en kastrull och koka detta under några minuter. Rör om!

♥ Rör ned äggulan och låt sedan blandningen kallna.

♥ Rör i smör, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet. Ett tips kan vara att vispa med elvisp så att blandningen blir så slät som möjligt.



♥ Vänta tills att kakan har kallnat och ta då ut runda bottnar med hjälp av exempelvis ett glas. Jag använde mig av ett glas med diametern 6,5 cm, vilket blev en väldigt lagom storlek. Räkna på att ta ut 20-24 stycken bottnar ur kakan, beroende på hur stora ni väljer att dessa ska bli.



♥ Bred på sylt och lägg ihop bottnarna två och två som bilden ovan visar. Lägg sedan bakelserna i några fina formar.



♥ Bred på rikligt med smörkräm på potatisbakelserna. Det får gärna vara någon centimeter uppåt, för då blir de höga och fina.



♥ Kavla ut marsipanen och ta ut cirklar med hjälp av ett mått på 11 centimeter i diametern, som du sedan trär över de små potatisbakelserna och trycker åt där nere så att de sitter fint.

♥ Därefter kan du pudra kakan med kakao som en dekoration. Ställ kakorna kallt till.

Serveras med nybryggt kaffe. Dessa är verkligen en smakupplevelse utöver det vanliga!





De var inte alls speciellt svåra att göra och ser verkligen söta ut. Jag personligen tycker väldigt mycket om bakelser och dessa är just en av mina absoluta favoriter. Jag brukar ofta välja potatisbakelser när jag går och fikar på något café, men då kostar de betydligt mycket mer än när man gör dem själv och dessutom ska man väl kunna ha lite lyx hemma också, eller hur? Självklart går det att göra de falska potatisbakelserna också, men dessa ser ju som sagt lite extra fina och smaskiga ut enligt mig. Tyvärr tog de slut väldigt snabbt. Familjen var i alla fall nöjda och glada vilket är det viktigaste! Blir helt klart att göra fler såna här bakelser i framtiden.

Lycka till!

/Frida

Helgspecial - Dubbel kladdkaka

2012-02-18 @ 15:16:16



Min lillebror och hans kompis Carl har gett mig den finaste gåvan man kan få. Min tacksamhet sträcker sig så långt som tre varv runt jorden och tillbaka igen, och jag är så glad att jag nu får dela den med er. För vad är väl finare än ett perfekt recept på kladdkaka? Här pratar vi inte om två pojkar som stått och strösslat i kakao på måfå, det här är två pojkar som genom att spränga alla gränser skapat konst i form av kladdkaka. Blir nästan rörd. Hursomhelst. Mina damer och herrar tillåt mig presentera:

Den dubbla kladdkakan


Första smeten

2 ägg
3 dl strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 ½ dl mjöl
100g smör



♥ Sätt ugnen på 150°C

♥ Smörj en form och bröa om du vill

♥ Lägg smöret i en kastrull och smält det på svag värme

♥ Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen (äggen sist, annars kan de bli stekta) och rör om till en jämn smet.

♥ Häll smeten i formen och ställ in i ugnen i 12-15 min

♥ Ta sedan ut den för att hälla i...


Andra smeten

3 dl mjöl
175g smör
4 ägg
5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

♥ Öka nu värmen på ugnen till 175°C

♥ Smält smöret och låt svalna lite

♥ Vispa ägg och socker poröst

♥ Tillsätt sedan vaniljsocker, kakao, salt och vetemjöl

♥ Rör därefter ner smöret

♥ Häll smeten i formen över den första smeten, det gör inget att den sjunker ner och blandas med den första

♥ Grädda ungefär 20 minuter. Det är lite klurigt att säga exakt hur lång tid eftersom min lillebror brukar springa och kolla till den titt som tätt men det tips han kunde ge var att, "den ska vara lös i mitten men fast i kanterna när den är färdig". Förstår att allt blev solklart nu.

♥ Vänta sedan till kakan kallnat helt innan du brer över...

Kolasmeten

100 g smält margarin
4 msk socker
2 tsk vetemjöl
3-4 tsk kakao
2 dl grädde

♥ Blanda i en kastrull och sjud ca 5 minuter

♥ Bre sedan ut kolasmeten över den svala kladdkakan och ställ gärna kallt igen så att smeten stelnar

Obs!
Det är bra att ha god tid på sig då man bakar kladdkakan, med tanke på att den ska hinna kallna och att det faktiskt är två smetar så tar det mer tid än man tror. Kom även ihåg att den ska vara kladdig, det är inte en sockerkaka.

Slutligen, tack igen Viktor och Carl!

/Saga

Helgspecial - Pizzabullar

2012-02-18 @ 12:00:00




Pizzadegen:

♥ Sätt ugnen på 225°

♥ Smula jästen i en bunke



♥ Smält smör och tillsätt sedan mjölk tills det blir fingervarmt, alternativt 37°

♥ Rör ner smöret och mjölken i bunken och rör försiktigt tills jästen löser upp sig

♥ Tillsätt mjöl, salt och bakpulver, arbeta degen smidig

♥ Låt den jäsa ca 30 minuter



Pizzasåsen:

♥ Hacka vitlöken och gullöken och fräs den tillsammans med lite margarin/olja

♥ Tillsätt därefter resterande ingredienser och koka cirka 10 minuter



Efter 30 minuters jäsning av degen...........


♥ Dela upp degen i förslagsvis 2 delar och kavla sedan ut de till två rektanglar

♥ Bred ut pizzasåsen över degen



♥ Tillsätt fyllningen som för min del var riven ost och skinka, det går givetvis att tillsätta nästan vad som helst! Exempelvis salami, ananas etc.



♥ Rulla sedan ihop degen och skär den i bitar, ca 1-2 cm tjocka



♥ Lägg dem på bakplåtspapper och krydda med lite oregano



♥ Sätt in plåten i ugnen ca 10-15 minuter

Klart!



Dessa små pizzabullar var tyvärr inte speciellt fagra men ack så goda var de ändå! De var inte heller speciellt avancerade att göra men det tog ändå tid att göra med jäsningen, ugnen, pizzasåsen osv. Inräknat. Såhär i efterhand anser jag ändå att det var värt mödan, förutom att de är gudomligt goda som nybakta är de även väldigt lätta att frysa in och ta fram som ett lite matigare mellanmål, lunch etc. De passar helt enkelt till allt möjligt och personligen föredrar jag att äta dem tillsammans med lite sallad och tzatziki, recept tzatziki kan du hitta här!

Lycka till!

/Evelina

365 days of breakfast

2012-02-17 @ 18:00:00



I och med frukostveckan tänkte jag passa på att tipsa om en väldigt söt blogg kallad 365 days of breakfast. Tjejen bakom projektet har för varje dag under ett år lagt upp en alldeles ny frukost, med jättevackra fotografier och tillhörande soundtrack. Det hon gör känns väldigt inspirerande och är helt klart värd en titt, så jag tycker ni ska klicka er in på bloggen via bilden ovan, bläddra bak i arkivet och ta till er av alla goda och bra frukosttips som finns. :)

 

/Linda


Frukostvecka - American pancakes

2012-02-17 @ 08:00:00

Ca 5-6 st pannkakor

Ingredienser:

5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 tsk socker
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
3 dl mjölk
4,5 tsk smält smör


♥ Rör om bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl, socker och salt i en bunke eller skål.

 

♥ Vispa därefter ägg och tillsätt sedan mjölk och smör under fortsatt vispning.

 

♥ Därefter häller du över de torra ingredienserna till bunken med de blöta och rör om lätt med exempelvis en gaffel.  (Undvik att vispa smeten)

 

♥ Sedan smälter du smör i en stekpanna med ganska hög temperatur och klickar ut en del av smeten. Den är ganska tjock så att du kan klicka ut smeten med hjälp av en sked och forma pannkakan som du vill ha den. Du bestämmer då även själv hur stor pannkaka du vill göra, men att tänka på är att de är väldigt mättande att äta, då de blir så pass tjocka.

 

♥ Stek pannkakan tills att det börjar bubbla på ovansidan. Vänd sedan och stek så att de får en gyllenbrun färg. Dessa brukar kunna bli lite drygt en halv centimeter höga.

 

♥ Om man vill kan man ha bacon, lönnsirap, sylt, smör, socker, glass eller grädde till pannkakorna.

 



Tips! Lönnsirap är väldigt dyrt att köpa, men på många större affärer finns det att köpa något som kallas ”Pancake Syrup” som ett alternativ till lönnsirapen och som är betydligt mycket billigare.


Jag skulle vilja rekommendera att man äter detta på helgen som en eventuell frukost/lunch då det är väldigt mättande. Jag själv orkade inte mer än en  pannkaka till frukost, men självklart det individuellt hur mycket man orkar. Något annat som även tål att nämnas är att om man vill göra en nyttigare variant kan man byta ut hälften av vetemjölet mot fullkornsvetemjöl. Supergoda blev pannkakorna!

/Frida

Vilken typ av frukostmänniska är du?

2012-02-16 @ 18:00:00

Bild från google

Vilken typ av frukostmänniska är du?

1. Din frukost är att förtära kaffe/cigg. Denna frukost är ytterst populär bland kvinnor som är 45+ och jobbar inom vården. Vi kan även tillägga kvinnliga modebloggare i 20 årsåldern samt hos äldre gubbar som håller på med något artistiskt, te.x konst och intar denna varierade frukost vid spisfläkten i alldeles för stora kalsonger. Denna frukost är mycket snabb och lätthanterlig där fokuset ligger på ciggen. I vissa fall kan även treo inräknas i denna frukost.

2. Juice/Fil/macka/kaffe - frukost. Vanligast bland män i 25-40 årsåldern med svensson livet i bagaget, dvs hus, fru, barn och en volvo. Jag skulle även vilja kalla den för "kostymnisse-frukost". Den har bra variation trots att den består av endast vitt bröd. Den ger så pass mycket energi att mannen stoppar kostymbyxan i sockarna och drar på sig en hjälm för att sedan cykla till jobbet med portföljen i cykelkorgen.

3. Ägg/korvbit/gröt - frukost. Även kallat för byggarbetarnas frukost eftersom den är väldigt stadig. (Som förstått så äts den på arbetsplatsen). Det ska vara stekta ägg och havregrynsgröt eller en hederlig APK-limpa med korvbitar på. Kaffe är såklart ett måste som kokas i en kaffekokare som inte diskats eller har tvättats ur på ungefär ett år. Avslutas med en halv dosa ettan lös under läppen eller en cigg.

 

4. Rostat bröd/Oboy - frukost. Detta kan man kalla för barnens eller tonårstjejens frukost. Enkel frukost där man slänger ner två skivor i brödrosten och blandar chokladpulver i mjölken. Kladdar smör på smörgåsarna och när det smält toppar man det med Nutella. Äts oftast framför datorn eller tv:n i vardagsrummet.

 

5. Proteinpulver/ägg/keso - frukost. If you can do the math, så är detta body-builderns frukost, även kallade för gymmare. Sex kokta ägg (som kokades redan kvällen innan och legat tills morgonen). Då fattas bara proteinshaken och sen är det dags att springa iväg till gymmet.

 

/Elin


Frukostvecka - Gröt med hembakat bröd

2012-02-16 @ 08:00:00



Brödet - gör så här:

♥ Blanda ihop alla ingredienserna till en jämn smet. 

♥ Smörj och bröa 2 avlånga formar som rymmer 2 liter vardera.

♥ Fördela smeten i formarna och sätt in i ugnen, 180°. Låt stå i ca 80 minuter.

♥ Ta ut formarna och låt dem svalna. 

Gröten:

♥ Blanda 1 dl havregryn, 2 dl vatten och en nypa salt i en kastrull.

♥ Låt det koka upp på spisen och rör samtidigt om tills det fått en bra konsistens.

♥ Servera med exempelvis bär, sylt och/eller mjölk.

Tips! Vill man slippa stå vid plattan och röra om går det lika bra att ställa in en skål med ovanstående ingredienser i mikrovågsugnen i ~3 minuter.

Denna frukost är en klassiker för mig, då jag varje morgon ställer mig vid spisen och lagar egen havregrynsgröt med frusna bär till. Det går väldigt fort att göra och är både gott, nyttigt men också mättande så att man lätt står sig fram till lunchen. Även brödet innehar alla dessa egenskaper och jag kan med gott samvete rekommendera det till alla. För mig var det med andra ord inga problem med att laga den här frukosten och det kändes väldigt bra att få i sig en god, omsorgsfullt gjord första måltid efteråt. :)

/Linda

Världens dyraste frukost

2012-02-15 @ 18:00:00

En Zillion Dollar Frittata. Källa: imransyakir.org


Visste ni att man kan få pröjsa hela 10 000 kronor för en frukost? En sådan lyxfrukost kallas för "Tsarens frukost", består av den finaste ryska vodkan, gåslever och kaviar, och serveras i Moskva på femstjärniga Ritz Carlton.


På New Yorks femstjärniga Le Parker Meridien, kan man beställa en "Zillion Dollar Frittata" för omkring 6750 kronor. Detta skulle ge dig sex ägg, en hummer och 280 gram Sevrugakaviar. Någon som känner sig sugen?

 

/Linda


Frukostvecka - Müsli

2012-02-15 @ 08:00:00




Gör såhär:

Blanda havregryn, havrekli, solrosfrön och de hackade mandlarna/nötterna i en bunke.

Värm vattnet och lös upp honungen i det.

Tillsätt oljan och häll blandningen i bunken och rör om ordentligt.

Häll upp grynblandningen i en långpanna och grädda i mitten av ugnen i 200° 15-20 minuter, tills den är torr men inte för mörk. Rör om då och då. Tips: Var väldigt vaksam efter 10 minuter så den inte bränns!

Sedan puffat ris och förvara torrt i en burk med lock.

♥ Tillsätt bären vid servering.

Det här var första gången jag lagade egen müsli och det var inte svårlagat, jag vill säga att det var helt tvärtom. De flesta ingredienserna har man redan hemma och det tar inte lång tid att laga (60 min totalt för hela frukosten). Det var väldigt uppfriskande med en tallrik med yoghurt och müsli innan skolan och trotsa den gamla hederliga morgonrutinen. Måste även påpeka att hemmagjord müsli slår köpt müsli med hästlängder! Tillsammans med müslin åt jag blåbär/hallonyoghurt, en halv dubbelmacka (rostad) med röd/grön/gul paprika, isbergssallad och gurka, ett ägg, ett äpple och ett glas av Brämhults goda apelsinjuice. Voila!

/Elin

Myter om frukost

2012-02-14 @ 18:00:00

Bild från weheartit.com

Morgonrutinerna som vi har inom den viktiga frukostmåltiden brukar se relativt lika ut varje dag men ur näringssynpunkt är det inte heller nödvändigt att man varierar sin kost, huvudsaken är att man äter frukost. Det viktiga i frukosten är att den ska innehålla mycket kolhydrater och lite fett. Livsmedel (som är rika på kolhydrater) som oftast äts till frukost är flingor, müsli, bröd, mjölk, gröt och frukt. Det skiljer sig så klart från person till person men nu snackar vi generellt sett :)

Många hoppar över frukosten i tro om att gå ned i vikt, men det är endast en myt. Faktum är att en stadig frukost underlättar fördelningen av dagens alla måltider och gör dig mindre sötsugen och hungrig framåt lunchtid. Den stadiga frukosten ska förse dig med så mycket energi att du inte blir orkeslös och trött under förmiddagen. Morgonmålet ska ge dig ungefär 20-25 procent av ditt totala kaloriintag per dag.

/Elin

Alla hjärtans dag

2012-02-14 @ 15:00:00


Ingredienser (20 st små eller 12 st stora):

Margarin 125 g
 

Strösocker 1,5 dl


Ägg
2 st


Vetemjöl
4 dl


Bakpulver
2 tsk


Mjölk
1,5 dl

Vanillinsocker 2 tsk


Muffinsformar
20 st

Smaksätt ev. med kakao eller citronsaft

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C och ställ formarna på en plåt.

♥ Rör matfett och socker pösigt och tillsätt äggen under omrörning. Blada i ev. smaktillsats, mjölk, mjöl och bakpulver. Häll smeten i formarna.
 
♥ Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.



Frosting:

5 msk kakao eller ca 1/2 citron

50 g margarin

3 dl florsocker (om du använder dig av citron, kan det behövas mer för att få till rätt konsistens)

2 msk vispgrädde

2 tsk vanillinsocker

1 äggvita

Strössel

Tips! Om du använder dig av citron till smaksättning kan det behövas mer florsocker för att få rätt konstistens. Då kan du även använda dig av valfri karamellfärg!

Gör så här:

Smält smöret.

♥ Rör i florsocker, kakao och vispgrädde och låt svalna. Medan det kallnar, vispa äggvitan till ett vitt, fast skum.

♥ Vänd ner äggvitan i chokladblandningen och rör om.

♥ Spritsa ut frostingen på de kalla cupcakesen.



Frukostvecka - Smoothies

2012-02-14 @ 08:00:00



Smoothie nr 1, Hallonsmoothie:

♥ Häll 2,5 dl vaniljyoghurt i en tillbringare

♥ Tillsätt en halv banan. TIPS! Hacka bananen i mindre bitar innan du lägger ner den i tillbringaren →lättare att mixa!

♥ Tillsätt ca 1-2 dl hallon beroende på hur mycket smak du vill ha

♥ Mixa till slät smoothie!



Smoothie nr 2, Mangosmoothie:

♥ Häll 2,5 dl vaniljyoghurt i tillbringare

♥Tillsätt en halv banan

♥ Skär loss och hacka mangobitarna så att de fyller ett decilitermått. Samma sak gäller även här, vill du ha mer smak → mer mango!

♥ Mixa till slät smoothie!



Smoothie nummer 3, Kiwismoothie:

♥ Häll 2,5 dl vaniljyoghurt i tillbringare

♥Tillsätt en halv banan

♥ Dela kiwin i två, gröp ur halvan med sked och hacka sedan upp innehållet i mindre bitar. Jag använde mig av totalt 5 kiwihalvor!

♥ Mixa till slät smoothie!



För de som känner sig lite desorienterade i smoothie-djungeln, personer likt mig själv, är recepten ovan verkligen något att rekommendera. De är enkla att följa och det går att få otroligt många olika varianter av både färg och smak eftersom antalet bär och frukt nästan är oändligt. Anledningen till att jag skriver "smoothie-djungeln" är för att det finns verkligen hur många olika varianter på recept som helst, i detta fall använde jag mig av vaniljyoghurt till själva grunden men det går också att ha t.ex. mjölk och glass som är ett litet onyttigare, dock godare enligt mig själv som är en sockerfantast, alternativ.

Bon appétit!

/Evelina

Frukost runt om i världen

2012-02-13 @ 18:00:00


Frukost äts överallt och kan se väldigt olika ut beroende på var man befinner sig. På bilden ovan finns några typiska frukostar från länder runt om i världen, och här nedan finns beskrivningarna till dem:

England - Mycket bönor, korv, bacon, ägg, svamp och rostat bröd.

Italien - Cappuccino och giffel.

Island - Havregryn, serverat med brunt socker och några russin eller nötter ovanpå.

Cuba - Sötat kaffe med mjölk och en nypa salt i. Det unika kubanska brödet är rostat, smörat och skuret i längder för att kunna doppas.

Malaysia - En varm skål "mee", bestående av nudlar blandade med ägg, grönsaker och kryddor.

Filippinerna -
Mycket lokala frukter där mango är populärt, även ris och korven "longganisa". 

Iran -
Någon form av naanbröd med smör och sylt. Det är också vanligt med "halim", en blandning av vete, kanel, smör och socker som kokats med strimlat kött i stora krukor.

USA - Hemmagjorda, tjocka pannkakor med exempelvis sirap och blåbär.

Danmark - Rågbröd, ostar, salami, skinka, paté, honung och sylt.

/Linda

Frukostvecka - Scones

2012-02-13 @ 08:00:00




♥ Sätt ugnen på 200°

♥ Blanda de torra ingredienserna i en skål. Dvs. mjöl, bakpulver och salt.

♥ Rör sedan ihop filen, ägget och honungen i en annan skål.

♥ Tillsätt sedan de torra ingredienserna och smöret.

♥ Arbeta därefter ihop allt till en deg och göra åtta små bullar av den.

♥ Smöra muffinsplåten och lägg dit bullarna. (Man kan givetvis skippa muffinsplåten och göra klassiska scones!)

♥ Grädda i 15 minuter.

Scones kan verkligen liva upp vilken frukost som helst, speciellt då det är så enkelt att göra! Känns skönt att veta att jag klarade mig på högstadiets HK-kunskaper. Sägas bör dock att man kanske vill vara lite försiktig med honungen. Är man inte van vid söta frukostbröd eller som jag som lärt mig av min mormor att ha honung på mackan, ska man nog snåla lite då det blir rätt sött. Annars är det bara att köra på:)

Godmorgon!

/Saga

De kalorier som inte räknas

2012-02-12 @ 18:00:00


Källa: Google

När man står upp
När man äter något på stående fot så är maten helt kalorifri. Detta kan bero på sambandet med tyngdkraften eftersom kalorierna uppenbarligen passerar mag-tarmkanalen, ner till benen och sedan ut genom fotsulorna. Det är nästan som elektricitet. Om du vill nå ett negativt kaloriintag så föreslår jag en liten promenad samtidigt som du äter den där glassen eller den där korven som då får denna process att accelerera ännu mer.

När ingen ser dig
Om ingen ser dig när du äter något så är maten kalorifri.

När man äter framför TV:n
Om man sitter framför TV:n och äter så innehåller maten inga kalorier. Varför, undrar ni då. Jo, det är nämligen så att strålningen från apparaten gör kaloriintaget negativt. Den raderar även all vetskap och minnen av att du någonsin har fått i dig någon form av mat.

När man äter godis och mat på bio
Godis och mat som förtärs i biosalongen är kalorifri eftersom det är den största delen av underhållningen.

Att balansera sin kost
Om du äter en chipspåse med en läskedryck utan socker så tar dem ut varandra. Samma gäller lakrits och choklad.

Att äta med sina vänner
Kalorierna räknas ej då man äter middag med en vän. (Så länge du inte käkar mer än din vän.)

Att äta kakor
Kakor är kalorifria, hör och häpna! Det är bara att dela på kakan så rinner kalorierna ut.

Att "kämpa" för välgörenheten
Mat/fika har dispens och är av religiösa skäl och innehåller därför inga kalorier. Det vill säga - välkomna alla scouter och sälj mig några kokosbollar.

Att bli bjuden på ett speciellt sätt
När någon tillagat något just för dig så spelar kaloriinehållet ingen roll eftersom det måste ätas OAVSETT. Det är ju väldigt hjärtlöst och okänsligt att inte göra det.

The colourbeam

Visste ni att mat som med samma färg innehåller samma mängd kalorier? Ett exempel på detta är svamp och vit choklad, eller varför inte päronglass och spenat. Det finns dock ett undantag och det är choklad som går att byta mot vilken som helst.

/Elin

Helgspecial - Subwaycookies

2012-02-12 @ 11:00:00




Gör så här:

♥ Sätt ugnen på 180°

♥ Vispa smör, socker och vaniljsockret tills det blir lite "fluffigt"

♥ Tillsätt äggen, ett åt gången

♥ Häll i mjölet och bakpulvret, fortsätt vispa

Hädanefter beror det på vad du vill ha i dina cookies, det går självklart att göra på många olika sätt. De två varianterna jag testade att göra var dessa:

Vit choklad alternativt "vanlig" choklad:

♥ Hacka chokladen och tillsätt ca 1/4-del till smeten



♥ Gör små "cirklar" av degen på ett bakplåtspapper

♥ Lägg på de resterande chokladbitarna



Vit choklad och Macadamian-nötter:


♥ Hacka den vita chokladen och nötterna i lite mindre bitar

♥ Rör ner alla nötter och ca 1/4-del av chokladen till smeten

♥ Gör små "cirklar" av degen på ett bakplåtspapper

♥ Lägg på de resterande chokladbitarna



♥ Sätt in plåten i ugnen ca 10-15 minuter

Klart!



En av mina absoluta favoriter inom matvärlden befinner sig just vid kassan inne på Subway. De kallas för "Cookies" och kostar 9 kronor styck men man får tre stycken för 20 kronor, vilket gör att man typ kanske nästan måste köpa tre stycken varje gång. Några cookies som dock är betydligt mer ekonomiska är de jag har gjort ovan, de är goda(tyvärr inte i samma klass som subways egna men inte långt ifrån!) och inte ens svåra att göra. Något som dock bör nämnas är att de utvigas otroligt mycket i ugnen så därför är det viktigt att ha gott om mellanrum på plåten. Samtidigt blir det även viktigt att man försöker pressa på så mycket choklad som möjligt, såklart. Annars har jag nog inte så mycket mer att tillägga än; lycka till!

/Evelina

Helgspecial - Ugnspannkaka med bacon

2012-02-11 @ 12:00:00


Gör så här:

♥ Strimla baconet i en långpanna. Ställ ca 5 minuter i ugn, 225°C.

♥ Skölj och strimla purjolök och fördela i pannan.

♥ Vispa ihop ägg, mjölk, salt och vetemjöl till en klumpfri smet.

♥ Häll smeten över bacon och purjolök i pannan. Ställ in i ugnen (225°C) och grädda i 25-30 minuter.

♥ Servera med lingonsylt och sallad.

Jag har alltid älskat pannkaka och tycker det är en perfekt vardagsrätt. Det går snabbt och enkelt att göra och man kan variera med annat än just bacon, exempelvis korv eller varför inte äpple? Man kan såklart också byta ut lingonsylten till sin egen favorit, för mig blir det jordgubbssylt!

/Linda

Helgspecial - Chokladmousse

2012-02-11 @ 10:00:00
Vit & Mörk chokladmousse


4-6 personer (Beroende på hur stora glas man använder sig av.)

Mörk chokladmousse


Ingredienser:

200 g mörk choklad (Du väljer själv om du vill använda dig av 70% choklad eller mörk blockchoklad. Båda fungerar.)
6 dl vispgrädde
3 st äggulor

♥ Gör ett vattenbad där du smälter den mörka chokladen.



♥ Samtidigt som den ligger och smälter vispar du grädden tills att den blir fluffig.

♥ När chokladen är helt smält blandar du i äggulorna och rör om.

♥ Häll över choklad- och ägguleblandningen till grädden och rör om försiktigt.



♥ Klicka ned chokladmoussen i fina serveringsglas.

♥ Ställ sedan in i kylen och låt stå ett bra tag. (Minst en timme.)

♥ Dekorera gärna med bär, riven vitchoklad och noblesse.



Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar

Ingredienser:

Moussen:
4 dl vispgrädde
250 g vit choklad
2 st ägg

Limemarinad:
2 st lime
3 msk flytande honung
jordgubbar

Gör moussen så här:

♥ Smält 200 gram av den vita chokladen i ett vattenbad. 50 gram av chokladen river du i en skål.



♥ Vispa samtidigt grädden tills att den blir fluffig.

♥ Vispa upp äggen i en annan bunke tills att det blir en luftig smet.

♥ Tillsätt den smälta chokladen till äggen och rör om.

♥ Därefter blandar du samman choklad och äggblandningen och den rivna vita chokladen med grädden och rör om försiktigt.

♥ När detta blivit en slät och fin smet, häller du över den i fina serveringsglas. Låt stå i kylen minst en timme, men gärna längre.

Gör limemarinaden till jordgubbarna så här:

♥ Riv limeskalet, men komihåg att spara lite limeskal vid sidan av om du vill använda detta som dekoration på den färdiga moussen.

♥ Pressa sedan saften ur limen och blanda detta med limeskalet och honungen. Rör om!

♥ Skär upp jordgubbarna och lägg dessa i marinaden. Ställ in i kylen och låt stå i minst 30 minuter, men gärna längre.



♥  Ta upp jordgubbarna från marinaden, så att de inte är så blöta  och lägg sedan dem på moussen. Därefter kan du lägga på lite riven lime och dekorera noblesse.





Detta är en väldigt god efterätt som är både enkel och smidig att göra. Dessutom går det att dekorrera moussen väldigt fint. Det är verkligen något jag rekommenderar er att göra!

/Frida


Frågesport och kreativt tänkande

2012-02-10 @ 18:00:00
Här är två länkar till frågesporter där du får möjlighet att testa dina kulinariska kunskaper, lyckas du bra kan du ju alltid utmana en kompis!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=3311031


http://www.dn.se/mat-dryck/fragesport/dn-test-mat

Är du inte sugen på frågesport en kväll som denna uppmuntrar jag dig att kolla in dessa bilder av Terry Border, de är minst sagt kreativ och det finns fler här: http://www.wired.com/rawfile/2012/02/objects-come-to-life-with-photographers-bent-sense-of-humor/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+wired%2Findex+%28Wired%3A+Index+3+%28Top+Stories+2%29%29&pid=1776






Husmansvecka - Kötbullar med mozzarellaost

2012-02-10 @ 12:00:00



Ca 125 små köttbullar (mina blev snarare stora än små, så för mig blev det inte riktigt så många)

Ingredienser:

1 finhackad röd lök
500 g nötfärs
1 buljongtärning löst i 2 dl vatten
1 dl ströbröd
1 st ägg
1 tsk herbamaresalt
½ tsk vitpeppar
1 bit mozzarellaost


♥ Skala, hacka och fräs löken

♥ Smält buljongtärningen

♥ Häll buljongen över ströbrödet i en bunke, låt svalna

♥ Lägg sedan ner köttfärsen, ägget, löken och kryddorna och arbeta ihop smeten ordentligt

♥ Jag tog även i en bit mozzarella för det hade vi i kylen, men det blir också väldigt gott med till exempel fetaost

♥ Rulla till små bollar, jag gjorde för stora, då blir de inte alls lika runda och det tar dessutom längre tid att steka

♥ Stek i lite margarin


Till köttbullar passar det väldigt bra med någon typ av sås. Det klassiska är ju brunssåsen men då det inte riktigt är min favorit gjorde jag en annan "röra":

♥ Jag tog en burk créme fraiche

♥ Hackade ungefär 1-½ dl soltorkade tomater

♥ Rörde ner det och en halv ask fetaost på bit

♥ och sist men inte minst saltade och svartpepprade jag tills det smakade bra!


/Saga

Världens mest berömda soppa - Bouillabaisse

2012-02-09 @ 18:00:00

Källa: Google


Denna soppa var känd redan under antikens Grekland men har på senare århundraden förfinats och blivit med varierad. Den bouillabaisse vi känner idag var förut den mat som fattiga fiskare åt. Det vill säga - soppan bestod av fiskar som inte gick att sälja, oftast ovanliga, små och mindre aptitliga som då kokades med olivolja till en smakrik och mustig fiskgryta. Till detta hade man stark majonnäs och fransk bröd att doppa med.

Själva namnet, bouillabaisse har sitt ursprung i den metod man tillagade soppan. Först kokades fiskbuljong på fiskben (bouillir) och sedan tillsatte man fisksort för fisksort och kokade uppbuljongen för varje fisksort som tillsattes. Desan sänktes värmen (abaisser) på soppan.

Snart var denna soppa känd och bouiilabaissen serverades i alla de former från enkla marknader till lyxika krogar i Marseille. Kvalitén var olika från ställe till ställe och gästernas förväntan uppfylldes inte alltid. Som förstått så är detta en rejäl soppgryta och det sägs att om man ska tillaga denna så gör man det oftast för minst tio hungriga gäster.

På restaurangerna nu för tiden serveras oftast bouillabaisse med den heta och kraftiga buljongen, rykandes ur en djup tallrik. Man serverar även kokta fiskar och skaldjur på en tallrik/fat bredvid.

Ett slags recept på bouillabaisse hittar ni här: bouillabaisse recept

/Elin

Husmansvecka - Köttfärslimpa med chilisås

2012-02-09 @ 11:00:00





♥ Sätt ugnen på 225 °C.

♥ Blanda ägg, ströbröd, mjölk, salt och vitpeppar i en bunke och låt stå och svälla i cirka 10 till 15 minuter.

♥ Skär upp purjolöken och bryn den lite lätt i en stekpanna.


♥ Blanda köttfärsen och ströbrödsblandningen. Jag använde mig av en matmixer för att få blandningen att bli smidig och fin, men går även att röra för hand.


♥ Tryck ut köttfärsblandningen jämt över ett bakplåtspapper. Lägg sedan på baconskivorna så att det täcker överallt och strö över purjolöken och osten.



♥ Rulla ihop köttfären som en rulltårta. Det är enklast.



♥ Sätt in köttfärslimpan i mitten av ugnen i cirka 30 till 40 minuter.

♥ Vispa grädden så att den blir lite lätt fluffig och blanda den med chilisås, sambaloelek, salt och svartpeppar och rör om blandningen noga.

♥ Ta ut köttfärsliman när den ser klar ut och häll över såsen.

♥ Sänk temperaturen till 200 °C och och stoppa in limpan med sås över i mitten av ugnen. När såsen blivit varm och börjat bubbla är den färdig.

♥ Servera gärna med lingonsylt, potatis och rikligt med sallad. Smaklig måltid!



Jag tycker att det här är ett väldigt gott recept på köttfärslimpa, då jag ofta tycker att köttfärslimpor har en tendens att bli väldigt torra och tråkiga. Purjolök, bakon och chilisås går väldigt bra ihop och kompletterar varandra. Om man vill göra den lite nyttigare går det att byta ut hälften av grädden mot vanlig mjölk. Jag använde mig av mildas grädde som innehåller 20 % fett och den går minst lika bra att använda. Detta är helt klart värt att prova att göra!

/Frida

Koka soppa på en spik

2012-02-08 @ 18:00:00
Uttrycket koka soppa på en spik kommer ju faktiskt från en gammal folksaga och om du klickar på länken här nedanför kan du läsa den gamla godingen. Känns som när fröken hade högläsning på lågstadiet, supermysigt!

Koka soppa på en spik


Husmansvecka - Korvstroganoff med ris

2012-02-08 @ 11:00:00


Gör så här:

♥ Koka 4 portioner ris enligt anvisningarna på förpackningen.

♥ Strimla korven och fräs i olja ca 5 minuter.

♥ Tillsätt den finhackade löken och fräs ytterliggare någon minut.

♥ Blanda i matlagningsgrädde, tomatpuré och soja. Låt allt detta koka ca 10 minuter.

♥ Tillsätt salt och peppar.

♥ Servera tillsmmans med ris och sallad.

Det här är en väldigt enkel och god maträtt som inte tar särskilt lång tid att göra. Den går också att variera mycket beroende på hur man vill ha det. Man kan exempelvis byta ut korven mot nötkött, ta bort sojan eller göra maten fri från mjölkprotein och laktos genom att byta ut matlagningsgrädden mot soja- eller havrebaserad grädde eller laktosfri grädde. Smaklig måltid!

/Linda

Visste du att?

2012-02-07 @ 18:00:00

Källa: Google


Visste du att...?

- Utan färgmedel är Coca-Cola grönt
- Genomsnittsmänniskan äter under sin livstid ca 50 ton mat
- Den som dricker kaffe löper 66% mindre risk att brgå självmord
- Eskimåer använde kylskåp för att hindra att maten fryser
- Varmt vatten fryser snabbare än kallt vatten
- Den röda pricken på 7UP kommer från dess uppfinnare. Han hade röda ögon för att han var albino
- Man kan få sädesvätskan att smaka sötare genom att äta mycket fruktosrik mat som t.ex. ananas och persilja
- Från början innehöll Coca-Cola kokain
- Island konsumerar mer Coca-Cola per person än någon annan nation
- Espressokaffe innehåler över 800 olika smaker vilket är fler än i t.ex. vin
- Ananas är en buske
- Klistret på frimärken innehåller 2-8 kalorier
- Det finns fyrkantiga vattenmeloner i Japan
- Äpple är mer effektiv än kaffe för att håla sig vaken på morgoen
- Om du tuggar tuggummi medan du skalar lök skall hjälpa dig från att gråta
- Ett företag i taiwan gör servis från vete, så att du kan äta din tallrik
- Auberginer, tomater och paprika är en potatisväxt
- Banan och gurka tillhör bärfamiljen
- Enbär är en sorts kotte
- Vit flugsvamp är farlig för människan men ej för kor
- Småkakor innehåller 15% socker och läsk 10, medan inlagd sill ofta har uppemot 20%
- Svenskarnas populäraste choklad är Marabous mjölkchoklad

/Elin

Husmansveckan - Raggmunkar

2012-02-07 @ 11:00:00




♥ Vispa ihop salt, mjöl och lite av mjölken till en jämn smet

♥ Tillsätt därefter resten av mjölken och ägget

♥ Skala potatisarna och riv potatisen grovt, ett tips är att göra det direkt i bunken!

♥ Stek sidfläsket i lite smör tills det får en fin färg



♥ Smeta ut någon dl av raggmunkssmeten och stek till du får den där gyllenbruna färgen




♥ Servera raggmunkarna tillsammans med sidfläsket och lingonsylt!

Klart!



Till min stora förvåning var raggmunkarna trots allt inte alls speciellt svåra att göra och lång tid tog det inte heller. Det som var lite svårt var att riva potatisen utan att samtidigt strimla fingrarna men efter första potatisen kom man dock in i det. Sedan skulle jag även vilja tillägga att vi hade 600 g sidfläsk men tyckte nästan att det var för lite... Så om ni är mer än fyra personer rekommenderar jag er att köpa mer än 600 g! I övrigt vill jag bara passa på att varna för att sidfläsken bränns himla snabbt, som ni kanske kan se på bilden ovan... Gott var det ändå och annars har jag inte så mycket att tillägga utan jag vill bara önska er en smaklig måltid!

/Evelina

What about second breakfast?

2012-02-06 @ 18:00:00





Visste du att det i vissa länder faktiskt finns något som kallas second breakfast?
I bland annat Polen och Österrike äter man det och det är väldigt likt det man i Storbritannien kallar elevenses (det finns alltså också!) och det vi i Sverige kallar elva-kaffe. Man äter någon slags kaka eller lättare smörgås och dricker en kopp kaffe. Känns tryggt att veta att det i dessa länder mest troligt finns "svenskt" kaffe på hotellet!

/Saga

Husmansvecka - Sötpotatissoppa m. fetaost, skinka och bröd

2012-02-06 @ 12:00:00








Gör såhär för att tillaga soppan:

♥ Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar och hacka löken.

♥ Fräs löken mjuk i en kastrull, tillsätt vatten, buljongtärningar och sötpotatis.

♥ Låt koka ca 15 min eller tills potatisen är mjuk.

♥ Mixa soppan slät med en stavmixer.

♥ Rör ner creme fraichen och värm på svag värme några minuter till.

♥ Sätt ugnen på 200 grader, lägg den lufttorkade skinkan på bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 5-10 min. Klipp sedan i mindre bitar.

♥ Servera soppan med smulad fetaost och knaprig skinka brevid så alla får lägga på själv.

P.s Man behöver egentligen inte en stavmixer. Jag som bor i egen lägenhet äger ej en sådan så jag mosade soppan för hand med en stekspade när potatisen var nog mjuk och det funkade bra. En stavmixer är alltså inget måste.






Gör så här för att tillaga soppbrödet:

♥ Lägg havregrynen i en skål och häll över mjölk och matolja.

♥ Hacka persilja och gräslök. Blanda samman det med mjöl, bakpulver, salt och socker.

♥ Rör ner mjölblandningen i grynen och knåda degen några minuter.

♥ Dela degen i 4 lika stora bitar. Rulla ut varje del till ca 30 cm och sno samman två och två rullar. Vik in ändarna och lägg bröden på bakpappersklädd plåt.

♥ Pensla med mjölk och strö över havregryn. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter.

♥ Låt bröden kallna på galler under duk.

Dessa två rätter kunde man laga samtidigt vilket gjorde att det blev väldigt effektivt, det vill säga, det tog inte så lång tid. Det var anledningen till att jag bakade bakpulverbröd istället för vanligt bröd - det skulle gå snabbare. Det känns även som att det passar i vardagen, man vill ju inte att matlagningen ska ta så mycket tid men rätten ska ändå smaka gott. Om inte annat så kan man ju alltid baka brödet kvällen innan men enligt mig (och säkert många av er) tycker att nybakat bröd är det godaste! Jag ger denna rätt 4/5 toasers eftersom soppan var så gudomligt god med brödet till! Älskar potatissoppa.

/Elin

Världens snyggaste vegetarianer!

2012-02-05 @ 18:00:00
Varje år utser djurrättsorganisationen PETA vilka som är världens sexigaste vegetarianer, en manlig och en kvinnlig. Likaså har de haft omröstning även i år och dessa två är vinnarna:

http://gfx2.aftonbladet-cdn.se/image/11450216/480/normal/09ebcce714a20/leona440
Bild: aftonbladet.se

På männens sida tog sångaren i Red hot chili peppers Anthony Kiedis hem priset som "världens snyggaste vegetarian", han bestämde sig för att bli vegan då han hade läst om fiskdöden som just nu pågår i världen samt eftersom en läkare hade rekommenderat kosten till sin son. Kvinnan som tog hem priset var sångerskan Leona Lewis som säger att hon inte ens har några kläder eller skor gjorda av skinn eller mocka eftersom hon är så pass emot användning av djurprodukter.

Några PETA däremot inte alls tycker om är Jessica Simpsons om hade på sig en tröja där det stod "Real girls eat meat", de tycker att hon borde börja äta vegetariskt för att öka sin hjärnkapacitet.

http://www.missxpose.com/wp-content/uploads/2008/07/jessica.jpg

Några fler kändisar som är vegetarianer/veganer:

♦ Bryan Adams
♦ Joaquin Phoenix
♦ Michael Bolton
♦ Paul McCartney
♦ Phil Collen
♦ Steve Jobs
♦ Naomi Watts
♦ Natalie Portman
♦ Pamela Anderson
♦ Pink

För resten av listan, gå in här!

/Evelina

Helgspecial - Fryst halloncheesecake

2012-02-05 @ 15:00:00


Ingredienser (12 st):

15 digestivekex
75 g smör eller margarin
2 msk socker

Fyllning:
200 g färskost
3 äggulor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl hallon
2 dl vispgrädde

Garnera med:
Hallon
Blåbär
Citronmeliss

Gör så här:

♥ Krossa digestivekexen till smulor och blanda med smält smör och socker. (Tips är, om man är utan mortel, att lägga kexen i dubbla plastpåsar och mosa dem för hand.)

♥ Fördela smulorna i 12 muffinspappformar och platta till så att det blir en fast botten. Om man har tillgång till en muffinsplåt kan det vara smart att använda, annars går det bra utan också.

♥ Till fyllningen: Vispa ihop färskost, äggulor, socker och vaniljsocker. Rör i hallonen. Vispa grädden och vänd ner i smeten.

♥ Fördela fyllningen i formarna och låt stå i frysen i 4 timmar. Garnera med hallon, blåbär och citronmeliss.

De här bakelserna var nya för mig och därför roliga att prova på. Det gick smidigt och relativt snabbt att få ihop själva kakan, det enda som egentligen tog tid var att de skulle stelna i frysen så länge. Cheesecake går som vanligt också att göra i en storm form så att det liknar mer en tårta, men dessa blir väldigt söta i sina muffinsformar och man kan "pynta" dem lite hur man vill. Såklart blir de också väldigt goda! Det enda jag skulle kunna klaga på är att de lätt blir för kalla/hårda när man tagit ut dem ur frysen, samtidigt som man inte får vänta för länge så att de blir mjuka och smälter. Det gäller alltså att äta dem i rätt tidpunkt! Hur som helst är det helt klart en bra efterrätt och något fint att bjuda på till gästerna, så har ni inte provat på cheesecake förut, testa det här!

/Linda

Helgspecial - Pannacotta

2012-02-04 @ 18:00:00









Gör såhär:

Lägg geltinbladet i kallt vatten i 5 minuter
 
Koka upp grädde och socker i en kastrull

Lyft upp geltinet ur vattnet och rör ner det i grädden så att det smälter, låt det sedan svalna

Rör ned vaniljsockret

Fördela grädden i 6 portionsformar eller glas

Låt stelna i kylen i minst 3 timmar

Dekorera med bär/frukt vid servering

Jag har alltid varit ett fan av pannacotta eftersom det passar till allt - festmiddag, finmiddag eller bara till vardags. Enligt mig är den enda nackdelen med denna efterrätt att den får stå i kylen så länge, man vill ju hugga in när den är klar, hehe. Har dock hört att det är svårt att få rätt konsistens vilket jag kan instämma med, den blev lite grynig men väldigt god ändå! Kan ha berott på att grädden och sockret brändes vid lite under kokandet, så mitt tips är att vara uppmärksam och inte göra annat samtidigt. Fick konstruktiv kritik av en testperson som tyckte att jag borde ha serverat en skål med bär vid sidan om. Det tar jag med mig till nästa gång!

/Elin

Helgspecial - Potatis och purjolökssoppa

2012-02-04 @ 16:00:00



♥ Börja med att skala och skiva potatisen i tunna skivor.

♥ Skölj sedan purjolöken och hacka den i små slantar.

♥ Koka upp vatten med buljongtärningarna och lägg sedan till potatisen och purjolöken.

♥ Koka tills potatisen blivit mjuk och vispa då sönder den, det går även bra att använda stavmixer. Jag tycker det är godast då soppan är slät, men gillar du lite tuggmotstånd behöver du inte vara så noggrann.

♥ Rör sedan ner en burk créme fraiche.

♥ Smaksätt med herbamare eller annat örtsalt och om du vill även lite vitpeppar.

♥ Slutligen, tycker du att soppan känns för tjock kan du späda ut den med vatten!

Det här är nog min favoritsoppa, går snabbt och lätt att göra, känns ändå lyxig och smakar så gott. Godast är den ju givetvis med en vitlöksbaguette till!

/Saga


Vilken veggie blir din dejt ikväll?

2012-02-03 @ 18:00:00


Det finns olika sorters vegetarianer som äter lite olika saker. Alla sorterna är inte alls lika hårda och det kan vara några få livsmedel som skiljer dem åt.

1. Lakto-ovo-vegetarian - Denna typ äter förutom vegetarisk kost även olika mjölkprodukter och ägg.

2. Lakto-vegetarian - Dessa äter samma saker som Lakto-ovo-vegetarianer, men de utesluter även ägg.

3. Ovo-vegetarian - Denna typ äter en vegetarisk kost och ägg, men den äter inte olika mjölkprodukter.

4. Vegan - Veganer äter ingenting från djurriket utan äter endast vegetabiler.

5. Demivegetarian - Dessa äter vegetabiler, precis som alla andra, men äter dessutom fisk, ägg och mjölk. (Äter dock ej fågel.)

6. Frukterianism - Detta är en väldigt extrem typ av vegetarian som inte är så vanlig. De som tillhör denna typ äter i princip bara frukter, bär, frön, nötter och växter. Man kan även ibland äta grönsaker som tillexempel tomat och gurka. Tanken bakom denna sorts vegetarism är att man äter framförallt frukter som kunnat skördas, utan att skada växten.

Observera att alla vegetarianer inte är det på grund av etiska skäl, utan kan även vara ett hälsosamt sätt att äta på.

Jag hittade något som gjorde att jag började skratta för mig själv, nämligen en dejtingsajt för vegetarianer. Kika in på http://www.veggiedate.org/ om du är intresserad. Vilken blir din veggie ikväll?

Vegvecka - Halloumisallad

2012-02-03 @ 12:00:00



(Vad du vill för grönsaker i din sallad är givetvis upp till dig själv, detta är dock vad jag brukar ha i)


Gör så här:

♥ Hacka grönsakerna till mindre bitar



♥ Skär Halloumiosten i skivor på ca 0,5 cm

♥ Stek den sedan tills den får en någorlunda gyllenbrun färg

♥ Blanda sedan samman grönsakerna samt halloumiosten

♥ Man kan antingen blanda i nötterna direkt eller ha dem i en skål bredvid, eftersom jag har familjemedlemmar som inte är nöt-fantaster fick det bli vid sidan av för min del



Klart!



Denna sallad är både snabb och smidig att göra samtidigt som den är mer "matig" än många andra sallader tack vare halloumiosten och cashewnötterna. Dessutom passar den mycket väl in i veckans tema, salladen är ju vegetarisk vilket innebär att man samtidigt gör både djuren och miljön en tjänst. Smaklig måltid!

/Evelina

De bästa ställena att resa till som vegetarian är...

2012-02-02 @ 18:00:00
http://www.affarsresenaren.se/bild.asp?image_id=5407

... 1. På första plats kommer givetvis det vegetariska landet Indien. I Indien finns det nämligen mer vegetarianer än vad det gör i resten av världen sammanlagt och där anses vegetarisk kost vara det normala, mest tack vare deras religion Hinduism. När det kommer till exempelvis restauranger står det ingenting på de som har vegetarisk mat, de som dock serverar t.ex. kött har skylten "non-veggie" utanför sig. Därför kan man garanterat säga att är man vegetarian är det som att komma till himmelriket i matväg när man kommer till Indien!

http://1.bp.blogspot.com/-Rm8VJea8e-s/TxrWG7A7jRI/AAAAAAAADCw/4Yo1GR01Q_w/s1600/London.jpg

2. På plats nummer två kommer västeuropa, däribland Belgien som faktiskt har en vegetarisk dag i veckan jämfört med vi i Sverige som endast har den en gång om året. Även London anses vara ett bra resemål för vegetarianer även om britternas mat i allmänhet ofta är väldigt flottig finns det trots allt mer mat än så, i och med deras mångfald i kulturen har även maten blivit otroligt varierad.

http://riktigathailand.se/wp-content/themes/thesis_18/custom/rotator/1.jpg

3. Thailand är som bekant ett mycket populärt resemål för svenskar och många andra, där är det inte heller något problem att få massvis med grönsaker istället för en köttbit. Något som kan vara bra även för den som inte är vegetarian, i Thailand där det är varmt dygnet runt kanske grönsakerna känns betydligt mer svalkande och fräscht i jämförelse med en köttbit.

http://www.backpacking.se/grfx/NewsPictures/israel1.jpg

4. Israel kommer på fjärde plats eftersom de, precis som i Indien och många andra ställen, har en strikt vegetarisk kost i och med deras religion. Många av deras restauranger serverar koshermat(tillåtet och godkänd mat efter deras religiösa krav) vilket innebär att varken gris eller skaldjur finns på menyn.

http://www.newyorkproperties.co.uk/wp-content/themes/thesis_16/custom/rotator/NYTimeSq.jpg

5. På femte plats kommer, något förvånande, USA! Det är främst i storstäderna som ungdomar och andra hälsofreaks har slutat äta kött så därför finns det numera många alternativ för den som vill äta vegetariskt. Alltså, trots att det är deras stora flottiga hamburgare och fettiga steker som är deras nationalrätt finns det trots allt ett flertal restauranger som är inriktade på det vegetariska och ekologiska vilket trots allt gör USA till ett bra resemål, även för den vegetariske.

/Evelina

Vegvecka - Morotslåda

2012-02-02 @ 12:00:00






(Glömde matlagningsgrädden på bilden hehe..)


Gör så här:

♥ Koka risgrynen i det saltade vattnet ca 10 minuter.

♥  Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda till gröt, ca 40 minuter. OBS. Se till att inte bränna den!

♥ Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten, kör dem sedan i mixer eller matberedare till en slät massa.

♥ Låt ströbrödet svälla i grädde och blanda i kryddor och ägg.

♥ Var försiktig med saltet, det blir lätt för mycket.

♥ Blanda gröten, morotspúren och ströbrödsblandningen.

♥ Häll i smord form, klicka eventuellt på smöret och strö på lite ströbröd.

♥ Grädda i 175 grader i en timma.

Man skulle kunna kalla mig för köttälskare, men jag fann denna rätt exklusiv och var väldigt god tillsammans med en enkel sallad trots att fotona inte skildrar någon rättvisa. Det fina med den är att den har en annorlunda konsistens, det var nästan som att det smälte i munnen. Den var knaprig men mjuk om vartannat. Personligen tycker jag att det det som morotslådan attraktiv är alla dess färger tillsammans med salladen. Det jag kan tipsa er om är att man ska vara väl förberedd och vara noga med att inte bränna grötriset. Det höll nämligen jag på göra, hehe. Detta är definitivt något som jag kommer tillaga igen, med eller utan kött.

P.s
Visste ni att i Finland hör den här morotslådan till den traditionella julbufféen?

/Elin

Vegetariska dagen

2012-02-01 @ 18:00:00
Idag, den första februari, är det den "Vegetariska dagen" som står i kalendern. Denna dag finns till för att vi ska göra både djuren och miljön en tjänst genom att skippa köttet för en dag och prova på att äta vegetariskt. Man gör detta eftersom om man kan få folket att äta vegetariskt en enda dag gör det faktiskt mer skillnad än vad man tror!

http://www.stadium.se/is-bin/intershop.static/WFS/Stadium-SwedenB2C-Site/Stadium-SwedenB2C/sv_SE/stadium/images/Traning/Kost/2007/070830_vegkost_mellan.jpg


Jag själv är tyvärr lite för bekväm av mig för att jämt äta vegetarisk, jag är med andra ord en av de som skruvar lite obekvämt på mig då jag får frågan "men varför äter du egentligen kött?". Det finns egentligen inget bra svar, att svara "för att det är gott" känns ju faktiskt lite sisådär när man tänker på hur mycket djuren får lida för att överhuvudtaget hamna på min tallrik. Sedan fick jag nyss höra att ett kilo kött faktiskt innebär lika stort koldioxidutsläpp som att köra bil 25 mil, det är ungefär som att köra bil från Skellefteå till Luleå fram och tillbaka... Det gör ju inte att det känns bättre att äta kött precis. Så, idag, gör en tjänst för djuren och för miljön genom att EN dag äta vegetariskt!

/Evelina


Vegvecka - Pasta med färska champinjoner

2012-02-01 @ 16:06:00

-Tagliatelle, färska champinjoner och vitlök


Det här är en mycket enkel pasta, de bästa pastorna är oftast det. Den innehåller i princip bara det som visas på bilden ovan. Superbra att göra när man kommer hem efter en härlig dag på skolan och så snabbt som möjligt vill sätta igång med läxorna.

♥ Först av allt satte jag på pastavatten, i det kokande vattnet la jag ner tagliatelle och salt.

♥ Till fyra portioner skivade jag sedan 15 champinjoner.

♥ Sedan pressade jag en vitlöksklyfta och fräste den i lite smör så att den fick en fin färg.

♥ Efter det la jag ner svampskivorna. Stek även dem så att de får en färg som du tycker ser fin ut. Jag är expert på att steka mina på högsta  värmen och få kvar några sorgliga russin. Så gör alltså inte det, tips från coachen.

♥ När du känner dig nöjd med färgen kan du salta och vitpeppra lite.

♥ Puddra sedan ungefär en matsked vetemjöl över svamparna och späd med grädde eller mjölk. Då bör du ha fått en redning.

♥ Nu har förhoppningsvis även din tagliatelle kokat färdigt, så häll av vattnet från den och häll istället på din svampredning.

♥ Bra jobbat, nu kan du äta!



Det var godare än det ser ut på bilden, jag lovar!

/ Saga

RSS 2.0