Fettisdag
Ingredienser (20 st medelstora):
2 dl socker
175 g margarin
1 tsk salt
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
4 tsk kardemumma
1,5 l vetemjöl
Gör så här:
♥ Sätt ugnen på 225°C.
♥ Smula jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma.
♥ Smält margarinet och tillsätt mjölken. Häll över detta till degbunken, när blandningen är fingervarm. Rör om.
♥ Tillsätt mjöl, men var försiktig med att hälla i för mycket. Degen får hellre vara lite kladdig än för torr. När man bakar ut degen efter jäsning, kan man istället tillsätta mer vid behov.
♥ Knåda degen, helst med en hushållsassistent, och låt sedan degen jäsa till ungefär dubbel storlek. Detta tar drygt en halvtimme.
♥ Ta upp degen på bakbordet och dela in i ca 20 bitar. Rulla sedan dessa till små bullar och placera ut på en plåt med bakplåtspapper.
♥ Låt bullarna jäsa ännu en gång på plåten, ca 1 timme. De ska ungefär ha dubblat sin volym när de jäst klart.
♥ Sätt in plåten i mitten av ugnen ca 10 minuter. När de är klara brukar de släppa från bakplåtspapperet och få en gyllenbrun färg.
♥ Låt svalna på galler.
Fyllning:
Mandelmassa
Vispgrädde eller ev. mjölk
Bröd från de urgröpta semelbullarna
Gör så här:
♥ Skär av ett lock på varje bulle.
♥ Gröp ur bullen med en gaffel, så att det blir en liten grop.
♥ Blanda mandelmassan med det urgröpta brödet och lite vispgrädde. Vispa massan slät.
♥ Klicka blandningen i varje grop på semlorna och spritsa sedan grädde ovanpå. Tänk på att vispa grädden ganska hårt, eftersom det då blir en finare spritsning.
♥ Sätt på locken och pudra med florsocker.
Tips! Använd gärna en spritspåse med stor stjärntyll när du ska spritsa ut grädden på semlorna.
Lycka till!
Kommentarer
Trackback