Tips på snabblagad efterrätt.

2012-03-18 @ 18:00:00
Ofta när man är trött efter en lång veckas jobb eller skola och då kan det vara väldigt skönt med en enkel och god efterrätt till antingen främmandet eller som en liten extra helglyx till dig själv. Till undsättningst kommer en busenkel efterrätt, glassbomben, som tar dig endast 15 minuter att göra pluss lite tid i frysen så klart. Lycka till! / Frida





Gör så här:

Vispa vaniljvispen hårt och riv chokladen. Rör sedan ned chokladen häll över blandningen i en lämpligt stor bunke eller skål som går bra att frysa ned i. Sätt detta i frysen och låt stå i cirka 6 timmar, men gärna över natten. När glassbomben ska serveras, sänk ned bunken i varmt vatten, där den får stå tills att den lossnar från kanterna. Stjälp upp glassbomben på ett serveringsfat. Servera gärna med rikligt av färska bär eller frukter.





Helgspecial - Morotskaka

2012-03-18 @ 10:00:00


Ingredienser:

(Detta recept fyller ungefär en långpanna, för rund form på kakan är det bara att halvera receptet)

♥ 6 dl strösocker

♥ 6 ägg

♥ 5 dl vetemjöl

♥ 2,5 tsk vaniljsocker

♥ 6 tsk bakpulver

♥ 1 krm salt

♥ 2 tsk malen kardemumma

♥ 3 tsk malen kanel

♥ 3 dl solrosolja (går även bra med rapsolja)

♥ 8-9 dl rivna morötter

Till frostingen:

♥ 150 g mjukt smör

♥ 10 dl florsocker

♥ 3 tsk vaniljsocker

♥ Skalet av 1 lime

♥ 250 g philadelphiaost

Gör så här:

♥ Sätt ugnen på 150°

♥ Vispa ägg och socker pösigt

♥ Blanda i de torra ingredienserna och tillsätt därefter oljan och de rivna morötterna

♥ Smörj och bröa långpannan och ställ sedan in kakan mitt i ugnen ca 45 minuter

♥ Låt sedan svalna

Frostingen:


♥ Vispa alla ingredienserna tills det är väl blandat

♥ Bred sedan ut frostingen över kakan (då den har svalnat!)

Klart!


Tips! Garnera gärna med bär av olika slag, det både ser lite mer färgglatt ut och det bryter dessutom av smaken.

Receptet är ursprungligen taget från Leilas kokbok "Piece of cake" men har efter ett par omgångar av tillagning omvandlats till något vi kallar vår egen lilla morotskaka. Denna morotskaka är i min åsikt lättillagad och dessutom väldigt god och trots att jag vet om att den innehåller mycket socker kan jag ändå inte låta bli att känna mig lite nyttig när jag känner de små morotsbitarna mot mina tänder... Men att detta då kan leda till att några för många bitar blir uppätna är egentligen någonting vi kan lämna osagt. Hur som haver, lycka till!

/Evelina

Helgspecial - Vit kladdkaka

2012-03-17 @ 15:00:00











Gör såhär:

♥ Sätt ugnen på 175°C.

♥ Hacka chokladen och smält smöret i en kastrull

♥ Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter.

♥ Vispa ägg och socker poröst.

♥ Rör i choklad och mjöl och ev konjak om det önskas vara med. (vi gjorde utan)

♥ Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diametern.

♥ Grädda nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter. Låt kakan kallna och ställ i kylen

Glasyren:

♥ Hacka chokladen

♥ Koka upp grädden och ta från värmen och tillsätt sedan chokladen och rör om till att den smälter.

♥ Låt glasyren halv-stelna i ca 5 minuter i kylen

♥ Bred på glasyren på kakan och låt den stelna i kylen

♥ Sikta över florsocker och servera med bär och grädde/glass


Denna delikata kladdkaka bakade jag tillsammans med Frida vilket gjorde själva upplevelsen mycket roligare. Den var sjukt god och väldig söt så det passade väldigt bra med bär till. Den har inte alls samma smak som chokladkladdkakan eftersom denna är av vit choklad och smord med glasyr vilket chokladkladdkakan inte har. Efter snickerskakorna är denna min nya favorit!!! PRÖVA PRÖVA PRÖVA!! :)

/Elin

Helgspecial - Pizza

2012-03-17 @ 12:00:00


Pizzabotten

25 g jäst
2½ dl vatten
1 tsk salt
2 tsk olja
6½ dl mjöl


♥ Smula ner jästen i det ljumna vattnet och rör om tills att den lösts

♥ Tillsätt olja, salt och vetemjöl

♥ Baka ihop till en smidig deg

♥ Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter

♥ Kavla degen tunn på en smörad plåt



Tomatsås

♥ Hacka tre vitlöksklyftor

♥Finhacka en halv gul lök

♥ Fräs i lite olja tills löken är mjuk

♥ Rör ner 500 gram finkrossade tomater (passerade tomater går också bra) och en matsked tomatpuré

♥ Smaksätt med salt, socker eller en tesked honung och om man tycker att det är gott eventuellt lite basilika eller pizzakrydda

Blir det någon tomatsås över går den jättebra att äta till pasta. För mig räckte det här receptet till två stora pizzor.



Nu till det roliga, toppingen! Här går det jättebra att ta lite vad som helst som man tycker är gott. Jag tycker att det viktigaste att ha med är mozarella, den gör pizzan så härligt krämig. Annars tog jag lite oliver, soltorkade tomater, ruccolasallad, chilisalami och givetvis skinka och riven gratängost. Sedan är det bara in med pizzan i ugnen på 250° i ca femton minuter, tills den fått en fin färg. Lycka till!

/Saga




Världens största pizza

2012-03-16 @ 18:00:00


Källa: www.guinnessworldrecords.com

År 1990 gjordes den här enorma pizzan av ett snabbköp i Johannesburg, Sydafrika. Med drygt 37 meter i diameter krävdes omkring 4500 kg mjöl, 9000 kg tomatpuré, 1700 kg ost och 9000 kg hackad lök för att färdigställa den. Sedan dess har ingen lyckats knäcka rekordet som än idag finns med i Guiness rekordbok.

/Linda


Internationell vecka - Indisk kycklinggryta

2012-03-16 @ 12:00:00



Gör så här:

♥ Finhacka löken, tärna äpplet och dela kycklingfilén i mindre bitar.

♥ Fräs löken i lite olja i en gryta. Tillsätt äpple, curry, salt, timjan och vitlök.

♥ Häll vattnet i grytan och låt puttra under lock några minuter.

♥ Lägg i kycklingbitarna och låt koka under lock på svag värme ca 20 minuter.

♥ Rör i krossade tomater och kokosmjölk. Låt grytan koka upp igen.

♥ Servera med ris och grönsaker.

Den här maträtten är inte särskilt snabbgjord, men väl värd att testa! Det var första gången jag provade på indisk mat och resultatet blev riktigt bra. Grytan är ganska smakrik och gillar man när det är kryddstarkt är det bara att krydda på, annars kan man använda sig av lite mindre än vad receptet säger. Smaklig måltid!

/Linda

Tips på påskbakelser.

2012-03-15 @ 17:00:00
Detta är ett tips på en väldigt enkel och passande bakelse till påskens alla festligheter. Dessutom är den väldigt god och uppskattad av många. Själv tycker jag att det är svårt att hitta på någon rolig efterrätt till påsken, som inte tar så fruktansvärt långt tid. Denna bakelse är ett återkommande fenomen, som jag gör i princip varje år.






Gör så här:

Sätt ugnen på 250 ºC.

♥ Vispa ägg och socker poröst.

♥ Blanda potatismjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner detta i smeten.

♥ Grädda i cirka 5 minuter och stjälp upp på ett sockrat bakplåtspapper.

♥ Rör ihop alla ingredienserna till smörkrämen. Använd gärna en elvisp.

♥ Bred på krämen och rulla ihop försiktigt.

♥ Vispa grädden hårt och ta upp persikohalvorna från sockerlagen, så att de inte är så blöta. Ett tips är att lägga halvorna på lite hushållspapper.

♥ När kakan kallnat spritsar du ut grädden och lägger därefter på halvorna.


/Frida

Internationell vecka - Fish and chips

2012-03-15 @ 10:31:32



4 portioner

4 torskfiléer, ca 800 gram
2 st ägg
2 dl mjöl
2 dl ströbröd
3 dl olja
Salt och svartpeppar



♥ Vispa äggen i en djup tallrik

♥ Lägg också mjölet och ströbrödet i varsin tallrik

♥ Häll oljan i en vid panna, ungefär en centimeter och värm den till 160-180°

♥ Vänd fisken först i mjölet, sedan i ägget och till sist i ströbrödet.

♥ Salta och peppra

♥ Lägg fisken i den varma oljan och vänd när fisken blivit gyllenbrun

♥ Var noga med att ha lock över fisken då det sprätter ganska mycket. Vet av erfarenhet att det inte är jätteskönt att få i ögat

♥ Lägg upp den färdistekta fisken på hushållspapper så att överflödig olja kan rinna av

♥ Potatisen sköljde jag bara av, skar i klyftor och satte i ugnen till den kändes färdig och fått lite färg

Tror jag gjorde fish and chips första gången på hemkunskapen i nian, blev frälst. Det är inget jag lagar ofta och nu är det nog minst ett år sedan sist. Men hur bra passade det inte att laga nu under vår internationella vecka, det är ju så gott. Men som sagt varnar jag för den sprättande oljan, den är varm och passar inte bra i ögonen. Lycka till!

Ps. Använde mig av glutenfritt ströbröd, därav den supergula färgen på fisken. Med vanligt ströbröd blir den mycket brunare men lika god!
Ps2. Det är gott med remouladsås till.

/Saga


Internationella mattävlingar

2012-03-14 @ 18:00:00


Källa: www.ifoce.com

Ramlade över en länk som visade sig vara samlingsplats för internationella mattävlingar världen över. Här kan man läsa om mästarnas resultat i olika "ät-så-mycket-du-kan-på-så-kort-tid-som-möjligt-tävlingar", men också om själva evenemangen. Det är ganska sjukt men samtidigt väldigt fascinerande! Visste ni till exempel att någon lyckats äta hela 5 kg cheesecake på bara nio minuter, eller att någon tryckt i sig inte mindre än 68 st hot dogs på bara tio? Ja, är ni intresserade och vill läsa om fler vrickade matrekord så är det bara att ni klickar er in på http://www.ifoce.com/!

/Linda


Internationell vecka - Paella

2012-03-14 @ 12:00:00
Paella är en spansk maträtt, som dessutom är en nationalrätt i landet. Basen i denna maträtt är alltid saffransris, men i övrigt kan det skilja sig på vilka ingredienser man använder sig av i de olika regionerna. Exempel på ingredienser kan vara kyckling, räkor, musslor, lök, vitlök, olika skaldjur, bläckfisk, chirizo, ärtor och liknande. Här nedan kommer min version av paella som blev underbart god. Lycka till!



Gör så här:

♥ Koka blåmusslorna i cirka 7 minuter.

♥ Stycka upp kycklingen, hacka lök och paprika och låt detta brynas lite lätt. Pressa i vitlöken.

♥ Tillsätt riset och bryn lätt tills att det har blivit glansigt. Tillsätt vinet och ärtorna och låt koka några minuter. Behövs det så går det bra att även tillsätta lite vatten i.

♥ Häll i buljong, krossade tomater, saffran, paprikapulver och chilikrydda. Smaka av och tillsätt därefter flingsalt och svartpeppar. Låt sjuda 20-30 minuter med lock.

♥ När det återstår cirka 5 minuter av den totala kokningstiden kan du tillsätta räkorna och musslorna.

♥ Dekorera fint med röda mangoldblad och tomater.

Tips! Det var väldigt gott med vitlöksbröd och tzatziki till. Går även utmärkt att ha en citronskiva till om man vill ha den lite syrligare.



/Frida

Michelinguiden

2012-03-13 @ 18:00:00
Michelinguiden är allmänt känt inom matvärlden. Det anses som väldigt fint att bli utsedd med stjärnor av denna gudie som har sin grund i däcktillverkaren Michelin. Michelinguiden syftar till ett antal böcker med namnet Guide Michelin, som innehåller olika rekommendationer och betygsättningar av olika riktigt bra restauranger och hotell världen över. Det anses vara en väldigt stor bedrift att komma med i guiden och det är långt ifrån alla som har chansen på en sådan stjärna. Dessa guider eller böcker finns på olika språk och för olika geografiska områden, men är uppbyggda på ungefär samma sätt. Om du inte visste vad Michelinguiden var innan, så hoppas jag att du fått någorlunda kläm på det nu.

Om man ska förklara stjärnorna på något förenklat sätt kan det se ut ungefär så här:

  • En stjärna - En väldigt bra restaurang inom sin kategori med hög klass.
  • Två stjärnor - En utomordentligt bra restaurang med matlagning i riktigt hög klass. Värt en omväg!
  • Tre stjärnor - En restaurang med exceptionellt bra kök, som helt klart är värt en helt egen resa.

Om ni tänker på att det är en däcktillverkare som även delar ut dessa stjärnor kan ni ju förstå av betydelsen av stjärnorna vad tanken var från början, alltså lite extra smygreklam.

 

Bilder: google.se


Internationell vecka - Tortelloni med avokado och räkor

2012-03-13 @ 12:00:00






Ingredienser
4 portioner:
500 g Tortelloni (fylld med örter eller pesto)
2 msk olivolja
1 purjolök, hackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ½ dl vitt vin (jag använde mig av matlagningsvin)
2 dl dill hackad
2 avokador, tunt skivade
300 - 400 g räkor, skalade
1 dl parmesanost, riven

Gör såhär:

♥ Koka tortellonin enligt anvisningen på förpackningen

♥ Hacka purjolöken

♥ Värm upp en stekpanna med olja och låt purjolöken mjukna på ganska låg värme, utan att den tar färg

♥  Hacka dill, hyvla osten och bearbeta sedan avokadon i fina bitar

♥ Salta, peppra och tillsätt vinet till purjolöken

♥ Vänd ihop avrunnen tortelloni, purjolök, dill, avokado, räkor och parmesan. Servera genast


Viva la pasta!
Pasta är det första jag tänker på när jag hör ordet Italien och jag är verkligen ett stort fan. Det är vardagsvänligt, enkelt och gott, dock så är det lätt att man blir bekväm och bara lagar det man brukar..  Pasta är Italiens nationalrätt men ändå finns det en enorm variationsrikedom när man ska laga något med pasta, det är bara att låta fantasin flöda. Just denna rätt var väldigt lättlagad och GOD, mina testkaniner tyckte detsamma. Dock så anser jag att man borde ha mer krydda än vad som står i receptet, men det är ju helt upp till en själv.

/Elin


Nationalrätter runt om i världen

2012-03-12 @ 18:00:00


En nationalrätt är en maträtt som är typisk för ett visst land. Begreppet är ganska informellt och det finns inget självklart svar på vilken maträtt som är nationalrätt i vilket land. Svaren kan därför variera beroende på vem man frågar, men vanligtvis är ett lands nationalrätt något som är väldigt typiskt, populärt och vanligt där. I Sverige skulle man kunna säga att det är kötbullar, kräftskiva eller surströmming. På bilden ovan ser ni nationalrätter i nio olika länder världen över.

Japan - Sushi är en maträtt bestående av kokt rundkornigt ris som smaksätts med en vinägerblandning, vanligen tillsammans med fisk (rå eller tillagad), rom och/eller skaldjur.

Frankrike - Crêpes är franska för tunna pannkakor och är ofta gjorda på många ägg. Det serveras vanligtvis rullat med fyllning såsom svamp, kött, ost och skinka.

Danmark - Smørrebrød är en ganska bastant smörgås, som vanligen består av en skiva grovt bröd och kompakt fullkornsbröd med en kombination av pålägg som kan varieras i det oändliga.

Thailand - Pad thai består av nudlar, salladslök, böngroddar, morot, fläsk, kyckling eller räkor.

Australien - Pavlova är en efterrätt som består av en mjuk marängbaserad botten och som toppas med vispgrädde och olika frukter och bär.

Ungern -
Ungersk gulasch är en kött- och potatissoppa.

Algeriet - Couscous är en gryträtt från Nordafrika och finns i många varianter. När man i Sverige talar om couscous menar man vanligen couscous-grynen som används i maträtten.

Costa Rica - Gallo pinto är en traditionell maträtt i Centralamerika bestående av bönor och ris.

Norge - Får i kål är en maträtt som består av får- eller lammkött, vitkål och vit- eller svartpeppar som kokas tillsammans i en gryta. Detta serveras med kokt potatis.

/Linda


Internationell vecka - Tacos

2012-03-12 @ 12:00:00


Jag har då fått äran att dra igång denna internationella vecka med en världskänd maträtt från landet Mexico, nämligen tacos. När en familj äter tacos ser det olika ut på bordet från familj till familj, vissa vissa vill ha riven ost, vissa vill inte ha riven ost, vissa vill ha majs medan vissa inte vill ha majs. Ni kanske förstår vad jag menar. Av den anledningen är det därför svårt för mig att ge ut ett recept som gäller för alla eftersom det icket existerar, detta är däremot det recept vi använder oss av!

Ingredienser

4-6 portioner

♥ 800 g köttfärs

♥ 2 st mixpåsar av tacokryddor

♥ Grönsaker av olika slag (T.ex. gurka, tomat, lök, sallad, ananas)

♥ Riven ost om så önskas

♥ Någon slags sås (T.ex. Gräddfil, Creme fraiche Mexican Chili)

Till tacobrödet:

♥ 5 dl mjöl

♥ 1 tsk salt

♥ 1/2 tsk bakpulver

♥ 2 msk flytande margarin

♥ 2 dl vatten

Gör så här:

♥ Blanda mjöl, salt och bakpulver i en matberedare

♥ Klicka därefter i smöret eftersom och tillsätt sedan vattnet tills det mixats väl

♥ Forma tolv bollar, kavla ut dem och stek dem sedan i en torr stekpanna

♥ Ett tips för att de sedan ska behålla sin mjukhet är att man lägger dem på något fuktigt, exempelvis en fuktig kökshandduk

♥ Därefter kan man börja steka köttfärsen, stek tills den fått sin gyllenbruna färg

♥ Häll i tacokryddorna och följ förpackningarnas instruktioner

♥ Hacka därefter grönsakerna och servera dem i olika skålar tillsammans med den rivna osten (Om ni köpt det vill säga!)





Klart!





Sådär, ska jag vara ärlig med er är detta den absolut första gången jag har gjort hemmagjorda tacobröd men det blev faktiskt sjukt mycket godare än de köpta varianterna! Jag tycker att även om man värmer upp de färdiga bröden får man aldrig den där riktigt nybakade känslan medan dessa bröd blev betydligt godare samtidigt som de inte alls tog lång tid att göra, med andra ord: ett tips! Så, nästa gång ni sitter där och fredagsmyser (eller varför inte lördags-& söndagsmyser) så kan ni alltid testa på att äta lite extra gott och känner er lite extra ambitiösa genom att göra dessa bröd, varför inte testa? Do it! Lycka till!

/Evelina K

Tips - Supersnabb chokladmousse

2012-03-11 @ 18:00:00


Tänkte tipsa om den här chokladmoussen som endast tar 10 minuter att göra! Det är en perfekt efterrätt för dig som har ont om tid eller som kanske inte har så mycket ingredienser hemma.

För 2 portioner behövs:

2 st äggvitor
2 msk strösocker
2 msk kakao

Gör så här:

♥ Vispa äggvitor och socker med elvisp till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken).

♥ Blanda försiktigt ner kakao och rör till en jämn smet.

♥ Servera med frukt eller bär!

/Linda

Helgspecial - Napoleonbakelser

2012-03-11 @ 13:00:00



♥ Sätt ugnen på 225 grader.

♥ Ta fram och tina smördegen lite lätt och kavla sedan ut varje smördegsplatta, så att de får måtten 8 x 4 cm.

♥ Lägg därefter de utkavlade plattorna på en vattensköljd form.

♥ Nagga plattorna och grädda dem sedan i cirka 10 minuter. Låt kallna!

♥ Vispa upp grädde och vaniljvisp hårt och blanda sedan ihop dessa.

♥ Bred på ett ganska tjockt lager äppelmos på de kalla bottnarna, lägg sedan på nästa botten och bred på blandningen av grädde och vaniljvisp. Lägg på sista smördegsplattan.

♥ Smält gelén på svag värme och blanda eventuellt ut den med någon droppe likör. Den blir inte riktigt lika hård då, men det är inget måste. När den svalnat något, bred på och låt stelna.

♥ Blanda därefter florsocker och vatten och bred på. Låt stelna och skär upp bitar efter smak och behov!

Tips! Vänd på smördegsplattan så att undersidan som var mot plåten ligger överst, för då blir det enklare att lägga på gelén och glasyren.

 

Lycka till!


Den här bakelsen kanske ni har sett på många caféer och det är en väldigt god och fin bakelse enligt mig som helt klart är värt att testa och smaka på. Har ni aldrig ätit den tidigare, rekommenderar jag den starkt! Jag blev väldigt sugen på att testa att ge mig på att göra en napoleonbakelse själv och ovan ser ni resultatet. De blev verkligen supergoda, men var dock lite krångligare att skära upp till fina bitar för servering. Som slutord kan jag väl säga att det är en frestelse för smaklökarna, som ni absolut borde testa på att göra och perfekt som något extra gott så här på helgen.

/Frida


Helgspecial - Västerbottenmuffins

2012-03-10 @ 17:20:11


Ingredienser:

♥ 150 g riven västerbottensost

♥ 5 äggulor

♥ 2,5 dl mellangrädde

♥ 1 krm salt

♥ 1 krm svartpeppar

♥ 1 dl creme fraiche

♥ 1 liten burk rom

♥ 1 rödlök

♥ Ca 200 g gravad lax

Gör så här:

♥ Sätt på ugnen på 175°

♥ Ställ fram ca 15 st muffinsformar

♥ Häll i den rivna västerbottensosten jämt fördelat i muffinsformarna



♥ Vispa därefter ihop äggulorna, mellangrädde, salt och svartpeppar till en jämn smet och häll därefter i smeten i muffinsformarna



♥ Grädda i ugnen ca 20-25 minuter tills de får en någorlunda gyllenbrun yta

Samtidigt kan du påbörja röran som ska vara på;

♥ Hacka löken

♥ Blanda samman löken, creme fraiche och rom

♥ Stek upp den gravade laxen och försök under tiden "hacka" den i mindre bitar med hjälp av stekspaden, ofta faller laxen isär av sig själv dock!



♥ Lägg den uppstekta laxen i en skål och röran i en skål inför serveringen

När muffinsarna är klara är det bara att ta av formen och sedan lägga på röran och laxen med en sked med lagomt mycket av varje. Till en början är det ofta svårt att ta precis lagom mycket så det ser aptitligt ut men det lossnar efter ett litet tag! Servera gärna med något grönt, förslagsvis sallad, vindruvor och fetaost som på bilden nedan.



Dessa små men ack så goda muffins har blivit lite av en favorit hemma hos oss, både för den simpla tillagningen och för dess gudomliga smak. Dessutom har den löst våra eviga problem med "Vad ska vi bjuda till förrätt?!" då dessa muffins både går att äta som förrät och som varmrätt. Något som också är värt att nämnas är att det man har ovanpå muffinsen går att variera, vi har romröra och gravad lax men det finns även t.ex. rensteksröra, recept till en slags rensteksröra finner ni här.

Lycka till!

/Evelina

Helgspecial - Violas chokladsås och kolasås i micron

2012-03-10 @ 16:00:00

(Bilden gör inte såserna rättvisa)


Chokladsåsen

1 dl socker
1 dl kakao
1 dl grädde
1 dl sirap
1 msk vaniljsocker
50 g margarin


♥ Blanda de torra ingredienserna i en kastrull, så att eventuella klumpar i kakaopulvret smulas sönder

♥ Rör ner grädde, sirap och smör.

♥ Koka slutligen upp, men rör så att den inte bränns, och låt puttra i 3-5 minuter. Beroende på önskad tjocklek

Det här är den perfekta efterrätten efter den där extra goda lördagsmiddagen, den är supergod och superenkel att göra. Receptet är ju också väldigt enkelt att komma ihåg, en deciliter av allt ungefär. Den går dessutom jättebra att placera i kylskåpet om det mot förmodan skulle bli någon över för att sedan plockas fram och ätas framför melodifestivalen. Av någon mystisk anledning brukar den inte stanna kvar så länge dock..



Kolasåsen

½ dl socker
1½ dl grädde
50 g smör
½ dl sirap
1 tsk vaniljsocker (man kan byta ut hälften av vaniljsockret mot ingefära om man vill)


♥ Blanda alla ingredienser i en skål som är mikrovågstålig

♥ Kör i micron på 750W i 4 minuter

♥ Rör om

♥ Kör sedan i 8 minuter på 350W

♥ Rör om en gång till, men var försiktig då det kan bubbla upp

Den här såsen är om möjligt ännu enklare och trots att jag är väldigt svag för chokladsås är den här inte långt ifrån förstaplatsen på min topplista över goda såser (kan tipsa alla att göra en sån lista, superbra att ha). Även här gäller det att micra längre om man föredrar en tjockare sås. Lycka till och ha en trevlig kväll!

/Saga


Tips - Vill du kunna skala ett ägg fortare än en höna bajsar?

2012-03-09 @ 18:00:00
...Så ska du testa detta. Det är bara att krossa skalet på båda sidorna på ägget, alltså under och den övre och sedan blåser du. Man måste dock blåsa ganska hårt så att ägget liksom "tar fart" och glider ur skalet och landar i dina händer. Det är ett väldigt roligt sätt att skala ägg, men risken är ju att ägget glider ur din hand såväl som det gör från skalet...

Kolla video nedan för att se hur det går till!
Tycker verkligen ni ska testa detta, LYCKA TILL!

/Elin


Studentvecka - Kroppkakor

2012-03-09 @ 12:00:00


Ingredienser:

500g potatis

2,5 dl-4 dl vetemjöl

1 ägg

1 tsk svartpeppar

♥ 1 tsk salt

Till fyllningen:

200 g rimmat fläsk

1 gul lök

Gör så här:

Koka potatisarna och skala dem därefter

Pressa potatisarna ner i en bunke → Låt svalna!

Hacka löken och skär fläsket i små bitar, stek sedan upp det



När potatisarna svalnat kan du röra i resterande ingredienser, ett tips är att ha i tillräckligt med mjöl så kroppkakorna blir lättrullade!

Rulla sedan ihop kroppkakorna och gör en grop i dem, fyll därefter med den färdigstekta fyllningen!





Tryck sedan ihop dem till små bollar, alltså precis som kroppkakor ska se ut!

Koka sedan ett par minuter, ca 5-8 minuter, i lättsaltat vatten

Då de flyter upp brukar man säga att de är klara, det skadar dock oftast inte att ha i dem någon minut extra!

Klart! Servera gärna tillsammans med sylt alternativt smör.



Att göra de perfekta kroppkakorna har jag tyvärr börjat inse att det är en konst och framförallt att övning ger färdighet. Det gäller att kunna känna när mjölet är tillräckligt och när kroppkakorna faktiskt är klara så därför råder jag er att börja öva redan nu! "Börja öva redan nu?" kanske ni tänker men tänk om, vill inte ni också bli erkänd för att servera "Farmors" alternativt "Mormors" mat?

Nåväl, kunskapen att kunna laga de perfekta bullarna eller kroppkakorna är tyvärr ingenting man en dag vaknar upp med och av den simpla anledningen gäller det att sätta igång redan nu. Jag ska minsann också bli den som alla vill äta hos och den som alltid får svara på frågan "Hur har du gjort det här egentligen?". Just nu är det alltför ofta jag får inleda måltiden med att be om ursäkt till varför jag serverar bränd mat, eller det motsatta, rå mat. Så, är ni med mig? BRA, då säger vi så. Farmor- och mormorgänget på 2100-talet, here we go! Lycka till!

/Evelina

Miss Cupcake 2012

2012-03-08 @ 18:00:00

         Källa: www.misscupcake.se

Varje vår anordnar Dr.Oetker en cupcaketävling som kallas Miss Cupcake. Den går ut på att man ska baka, designa och dekorera sin egen cupcake! De bidrag som får flest röster är sedan med och tävlar om en hel del fina priser. På hemsidan finns många riktigt söta cupcakes och jag kan tycka att det är roligt bara att sitta och kolla på andras fina kreationer. Klicka på bilden ovan om du är intresserad av att vara med och tävla eller om du hellre bara vill få inspiration till att göra egna cupcakes!

/Linda


Studentvecka - Piroger

2012-03-08 @ 12:00:00


Gör så här:

♥ Tina upp smördegsplattorna och sätt ugnen på 225°C.

♥ Strimla skinka och champinjoner och stek sedan detta i smör.

♥ Tillsätt salt och peppar.

♥ Platta till och forma smördegsplattorna. Bred chilisås på ena halvan.

♥ Fördela skink- och svampblandningen tillsammans med riven ost.

♥ Vik över den tomma änden och tryck ihop kanterna med en gaffel.

♥ Pensla med ägg.

♥ Grädda i ugnen i 10 minuter.

Piroger är perfekta att göra stora satser av och frysa in i matlådor. Det går bra att äta dem kalla och de är dessutom väldigt billiga att göra! I det här receptet har jag använt mig av skinka, champinjoner och ost, men det går lika bra att fylla dem med exempelvis köttfärs. Servera gärna med en god sallad!

/Linda


Tips - Hur du sparar pengar när du handlar mat

2012-03-07 @ 18:00:00

Bildkälla: Google
Jag lever i princip ett studentliv och i och med att jag är rutinerad tänkte jag ge er några tips om hur man kan spara pengar när man handlar mat.

Frys in mat

Laga gärna i stora mängder och frys in i matlådor!!!!! Här kan man spara massor av pengar, speciellt när det gäller kött. Oftast är det veckor då köttet är billigare och man tjänar på alla sätt när man fryser in det, dock så är ju kravet att man har en frys - och plats i frysen. Mamma brukar alltid köpa stora mängder kött på våren eftersom det oftast är billigare än på sommaren då priserna är mycket högre!!

Att handla när det är billigt
Det är en fördel om man kollar runt i butiken och lägger på minnet hur mycket alla saker. Då får man en uppfattning om vad som är dyrt och billigt. Priserna varierar kraftig från vecka till vecka, framförallt köttet och grönsaker. En vecka kan köttet kosta 30kr/kg vilket är ett stort fynd, och samma gäller grönsaker. En vecka kostar t.ex. tomaterna 20 kr/kg och någon vecka senare går det på 45kr/kg vilket gör att man tjänar på att köpa den veckan då det är billigt. Ett kärt hjälpmedel är reklamblad för att se vad som gäller för just den veckan.

Storpack
Storpack är oftast billigare än små förpackningar - men inte alltid så därför är det väldigt viktigt att alltid kolla jämförspriset. Jag tycker dock att det är lätt att gå i fällan att köpa mer än vad man behöver.. Hehe.

Matlagningsgrädde - sluta köp!
En sak jag lärt mig av min mor är att det är bättre att köpa vispgrädde än matlagningsgrädde eftersom man kan använda vispgrädden till båda. Om man nu ska använda sig av matlagningsgrädden så blandar man bara ut vispgrädden med vatten eller mjölk till önskad fetthalt.

Att handla där det är billigt
Detta är ett problem jag har eftersom jag inte äger en bil och kan köra till Willys eller Ö&B. Men på detta så tjänar man såklart en kosing. Men självklart kan man åka upp till en billig affär t.ex. en gång i månaden och storhandla, fylla upp förråden och så köpa resten i butiker som ligger närmare och där det kanske är lite dyrare.


/Elin

Studentvecka - Våfflor

2012-03-07 @ 11:05:43


♥ 100 g smält margarin

♥ 4 dl vetemjöl

♥ ½ tsk salt

♥ 1 tsk bakpulver

♥ 5 dl mjölk

♥ 2 ägg

♥ 1 havregrynsgröt

Jag brukar göra gröten på 1 dl havregryn, 2 dl vatten och lite salt på två minuter och femton sekunder i mikron. Du rör sedan ihop den med resten av ingredienserna och öser lagom mycket smet i våffeljärnet, ca 1½ dl/våffla. Det här receptet ger ungefär 8-10 våfflor. Våfflor är i mina ögon egentligen en sommarrätt, men den här tiden på året kan man behöva lura sig själv att sommaren snart är här. Lycka till!
/Saga


Världens största hamburgare

2012-03-06 @ 18:00:00


Källa: www.tv4.se

I Kanada försökte man sig förra året på att bygga världens största hamburgare. Den vägde hela 268 kg och skaparnas mål med detta var att hamna i Guiness rekordbok, vilket de lyckades med!

/Linda

Studentvecka - Purjolökslåda

2012-03-06 @ 12:00:00

5-6 personer


Gör så här:

♥ Tärna kasslern till små bitar.

♥ Snitta purjolöken och skölj väl, så att du får bort all jord. Skiva den sedan i mindre bitar.

♥ Koka upp saltat vatten och häll i purjolöken. Låt koka tills att purjolöken blivit mjuk.

♥ Bryn kasslern.

♥ Gör en stuvning på smör, mjölk och mjöl. Salta godtyckligt med örtsalt och koka upp stuvningen så att den tjocknar.

♥ Häll ner kassler och lite riven ost i stuvningen och rör om.

♥ Sila purjolöken, strö över den i en eldfast form och häll över stuvningen.

♥ Strö över riven ost och grädda i ugnen på 200 grader i cirka 35 minuter eller till att det fått en fin färg.

Servera gärna med tunnbröd och lite sallad. Smaklig måltid!


Det här är en väldigt enkelt och god maträtt att göra. Min mormor, som i sin tur fick denna maträtt av hennes mamma, brukar alltid göra purjolökslådan till mig och den har verkligen varit en stor favorit ända sedan jag var liten. Tyvärr fanns det inget klart recept, utan jag har gjort som mormor brukar göra och därefter skrivit ned hur mycket som behövdes av var och en av ingredienserna. Den här maträtten är inte speciellt dyr att göra och den går rätt fort också. Dessutom kan man väl säga att den är rätt nyttig också i och med att den består av så pass mycket purjolök och lämpar sig därför till en sorts studentmat. Många stundeter tycker att det är jobbigt att stå och laga massor med mat, men en sådan här rätt går utmärkt att göra upp för några personer och sedan frysa ned i matlådor som sedan går att plocka fram vid ett senare tillfälle, vilket underlättar när man har mycket plugg. Det är ett hett tips!

/Frida

Tips - TÄVLING!

2012-03-05 @ 18:00:00

Källa: http://www.norrmejerier.se

Skulle du vilja vinna en 3-rätters middag med en professionell kock som kommer hem till dig och bjuder dig och dina vänner på en festmåltid? Om du har ett superbra recept som ligger där hemma och dammar som du vill dela med dig så verkar detta perfekt för dig. Förutom detta pris så kan ditt bidrag vara ett av de 12 som ska publiceras i en receptbroschyr av norrlänningar för norrlänningar. Tävlingen vänder sig dock endast till de som bor i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Tävlingsregler hittar ni HÄR och om ni vill anmäla er så klickar ni HÄR. Lycka till!!! :) 

/Elin 

Studentvecka - Falukorv Provencale

2012-03-05 @ 12:00:00









(För 4 portioner)

Ingredienser:
600 gram falukorv
500 gram potatis
3 st tomater
2 krm salt
1 vitlöksklyfta
1 dl mellangrädde
1 krm svartpeppar
1 dl riven ost


Gör såhär:

♥ Sätt ugnen på 225 grader

Skala potatis

Skiva falukorv i ½ cm tjocka skivor

Dela potatis och tomat i lika stora skivor

Varva korv, potatis och tomat i en ugnsform

Pressa eller hacka vitlök fint

Blanda ihop resten av ingredienserna med vitlöken

Häll över gratängen och toppa med riven ost

Grädda mitt i ugnen i 40 minuter

Ett litet tips: Gratängen är färdig när potatisen är mjuk, så känn efter med en vass kniv!



Denna rätt är god till vardags och väldigt lätt att tillaga. Åt detta väldigt ofta i början av ettan av gymnasiet när jag var nyinflyttad i min lägenhet. Lätta instruktioner vilket gör att man i princip kan receptet utantill och hur man ska göra efter en gångs lagande :) Tycker alltid att det roligaste är att pussla ihop mönstret i rätten, alltså korven, potatisen och tomaterna, haha. Enligt mina beräkningar kostar denna rätt ca 12 kr/person vilket är billigt och passar perfekt som middag för en student!

/Elin


Tips - Är frysta varor bra för miljön? Är lokala produkter det bästa för miljön?

2012-03-04 @ 18:00:00
♥ När man är och ska handla varor på affären är det viktigt att man tänker på att köpa så lite frysta varor som möjligt. Frysta varor ska först och främst frysas ner och bara där går det åt en hel del energi, sedan ska de även transporteras, en ofta lång sträcka, i frysar och därefter förvaras i frysarna i affären. En hel del energi går åt under den tiden i jämförelse med t.ex. färska grönsaker som varken behövs frysas ner, de kan ofta transporteras direkt i lastbilen men ibland krävs en lättare kyl och därefter ska det endast stå framme i butiken. Det är en hel del skillnad i energiåtgång med andra ord.


Något att tänka på innan du handlar ingredienser till salladen!

♥ Handla säsongssmart! Passa på att äta mer av vissa grönsaker och frukter när det är säsong för dem, med andra ord då de behöver mindre uppvärmning och behandling för att växa till sig. Jag vet om att på Ica Maxi i Skellefteå har de en sådan säsongskalender vid frukt-avdelningen, annars kan ni även se en enklare variant här:

http://1.bp.blogspot.com/-d3R4B5e0T1w/Twl7jRLsQcI/AAAAAAAAGTI/_VWD5-xFCv0/s1600/bild%2B2-717704.JPG

 

♥ Att köpa lokala produkter är någonting man oftast uppmanar folk till att göra och när det kommer till exempelvis mjölk, grädde etc. är det ofta det bästa. Dock, det finns ett undantag när det kommer till grönsaker som tyvärr gör att man kan bli väldigt förvirrad: På sommaren är det oftast det bästa att köpa t.ex. lokalproducerade tomater men på vintern däremot har det visat sig att det går åt mer energi till att hålla växthuset varmt+transportera frukterna&grönsakerna till affären än vad det gör att t.ex. odla tomaterna i Spanien och sedan transportera dem hit till Sverige. Som sagt, förvirrande.

/Evelina


Helgspecial - Snickerskakor

2012-03-04 @ 15:00:00








Gör så här:

♥ Blanda allt utom cornflakes, kokos, blockchoklad och olja i en kastrull.

♥ Värm upp på svag värme, och låt ingredienserna smälta ihop

♥ Rör ned krossad cornflakes och kokos.

♥ Bred ut "smeten" i en bakplåtspapperklädd form. (Smeten är tjock och formbar, så du behöver inte ha någon speciell storlek på formen.) Det ska vara ca 2-2,5 cm tjockt.

♥ Smält blockchokladen i micron. Tillsätt 0,5 msk olja för extra glans och smidighett. Rör om.

♥ Bred ut den smälta chokladen på kaksmeten. Låt stelna i kylen.

♥  Skär kakan i små fyrkantiga bitar, lagom stora att stoppa i munnen. 2x2 cm brukar bli lagom.

♥  Förvara i kyl.

(Ta fram ca 10 min innan servering.)

Blev tipsad om denna speciella kaka och jag måste säga er: det är det godaste jag ätit - någonsin! Bullar, wienerbröd, napoleonbakelser släng er i väggen! På tre dagar tog dessa slut och det blev ändå riktigt många kakor av receptet ovan. Väldigt lätt att tillaga och tar inte alls lång tid för att bli så god!!! DETTA ÄR ETT MÅSTE-BAKA-NÅGON-GÅNG-I-SITT-LIV! Hoppas ni blir lika förälskade som jag. Denna goding får självklara 5/5 toasts!!


/Elin

Helgspecial - Blåbärsglass

2012-03-03 @ 16:00:00


Gör så här:

♥ Om du använder frysta blåbär, låt dem ligga framme en stund så att de får tina.

♥ Vispa ägg, vaniljsocker och florsocker.

♥ Tillsätt blåbären och vispa så att de mosas och smeten blir blå.

♥ Vispa grädden och rör sedan ner den i blåbärssmeten.

♥ Häll smeten i en form och ställ in den i frysen. Rör om efter ca 2 timmar för att inte alla blåbär ska ligga på botten när glassen är klar. Frys därefter ytterliggare minst 2 timmar.

Det här var första gången jag gjorde egen glass och det blev riktigt gott! Den gick väldigt fort och lätt att göra, det enda som egentligen tar tid är att låta den frysa. Självklart kan man byta ut blåbären mot vilka bär man vill, exempelvis hallon. Mängden bär och hur väl man vill att de ska mosas är också en smaksak. Ett tips är att ställa fram glassen ungefär en halvtimme innan servering, eller låta den stå ca 2 timmar i kylskåp. Sedan är det bara att äta och njuta!

/Linda

Helgspecial - Lövbiffsrullader

2012-03-03 @ 12:00:00


4 personer

♥ Lägg ut lövbiffen på en tallrik, klicka en ganska stor klick av philadelphiaosten och rulla ihop till en fin rulle.

♥ Stick ned en tandpetare i rulladen, så att osten inte rinner ut och salta och peppra.

♥ Stek tills att de är genomstekta.

♥ Häll sedan över grädden och det som är kvar av philadelphiaosten. Rör ned sojan och bong buljongen och låt puttra i några minuter.

Serveras gärna med klyftpotatis, smörstekta champinjoner och en stor grön sallad!




Sparris m. västerbottensost och flingsalt

Detta gjorde vi som en lite lättare förrät inför middagen. Det går både fort och är supergott!




Ingredienser:

8 Sparrisar
Västerbottensost
Flingsalt
Sallad
Rödlök
Purjolök
Tomat

♥ Ta tag i den nedre delen av sparrisen och bryt av den träigare delen.

♥ Lägg sparrisarna i kokande vatten och låt koka i exakt 90 sekunder.

♥ Stek dem sedan i en stekpanna tills att de har fått en fin färg.

♥ Lägg upp på ett fat, strö över rikligt med västerbottensost, som får smälta något. Stö över flinsalt och lägg upp sallad, rödlök, purjolök och tomat på en tallrik. Servera gärna detta med vitlöksbröd!

Det här är ett hett tips på en huvudrätt och en förrätt, som är enkelt och går rätt snabbt att göra. Det är perfekt att bjuda främmandet på och det är rysligt gott!

/Frida

Ekologisk begravning

2012-03-02 @ 18:00:00
Idag är det endast tillåtet att begravas i kista eller genom kremering. Men visste du att det finns något som kallas ekologisk begravning?

Man går till väga så att kroppen fryses ned i flytande kväve, vilket gör att den blir mycket skör. Genom en lätt vibration faller kroppen sönder till organiskt pulver och man kan sortera bort metaller och föroreningar. Det kvarvarande stoftet läggs i en kista av majsstärkelse och som bara efter 6-12 månader förvandlas till mull. Även om det hittills i Sverige aldrig genomförts, finns det flera som har en önskan att få begravas på det här sättet. Det här är en mycket omdiskuterad begravningsmetod och det finns även de som anser den vara omöjlig. Men vem vet, kanske kan vi om några år vara miljömedvetna även efter vår död.



/Saga

Räksallad med couscous

2012-03-02 @ 12:00:00








Gör såhär:
♥ Häll couscousen i en skål som rymmer hela rätten

♥ Koka upp buljongen med skivad morot. Låt puttra tills moroten är mjuk

♥ Lägg i ärterna precis mot slutet

♥ Passa på att skala räkorna medan buljongen kokar

♥ Tillsätt olja, vinäger och hackad lök till buljongen

♥ Häll över couscousen och låt stå i 5 minuter

♥ Skala klart räkorna

♥ Rör om couscousen med en gaffel så den blir fluffig

♥ Vänd ner räkor, gurka i små bitar och basiliahack

♥ Strö över sesamfrön


Denna gång försökte jag mig på något som skulle komma att bli en utmaning. Resultatet blev sådär och jag vill säga att det inte föll mig i smaken. Rätten var dock väldigt lättlagad men det var mycket att hålla koll på samtidigt. En del av mina ingredienser var ekologiska och jag tycker inte att man ska känna sig tvingad att köpa allt ekologiskt eftersom det blir väldigt dyrt i längden. Denna rätt har jag tagit från www.miljomat.se där det finns massa miljömåltider av alla dess slag. Det jag gillar med denna måltid och anledningen till att jag valde att laga den är att man inte använder sig av såkallade jätteräkor, tigerräkor, gangas eller scampi som de ofta kan kallas, som är väldigt omiljövänliga. På Tv har det gått reklamer om detta och om ni vill läsa mer om detta så kan ni göra det här.

/Elin

Tips - Skillnad på Miljömärken och Fairtrade

2012-03-01 @ 18:00:00
http://www.soderhamn.se/images/18.cd1771b11927f1f0c6800031422/bra+milj%C3%B6val.gif Vs. http://kebnekaisegruppen.se/wp-content/uploads/2011/05/Fairtrade.png

Att hålla koll på djungeln av miljömärken och rättvisemärkta varor är tyvärr inte så lätt som man kanske önskar att det vore. Av den anledningen tänkte jag här förklara skillnaden på de urtypiska miljömärkena och rättvisemärket, i grund och botten handlar det egentligen om att miljömärkena värnar mer om miljön medan rättvisemärket mer är ett etiskt märke som värnar om rättvisan vid produktionen.

Miljömärkena kan t.ex. ha krav för hur produkterna framställs, transporteras, hur de går att återvinna mm. Rättvisemärket däremot har större krav för hur individerna som framställer produkten mår, det finns med andra ord bättre arbets och levnadsvillkor för de anställda i främst utvecklingsländerna i och med denna produkt. Det finns alltså inget "dåligt" av dessa märken utan båda två kämpar för olika ting men som ändå behövs lika mycket!

/Evelina

Miljövecka - Ekologisk wok

2012-03-01 @ 12:00:00




När man gör wok är det tre olika moment som skall genomföras i.o.m att nudlarna, köttet och grönsakerna ska stekas var för sig, gör så här:

♥ Börja med att koka upp vattnet och lägg sedan i nudlarna, läs på förpackningen antalet minuter de skall kokas upp

♥ Stek sedan upp wok-köttet till det får en gyllenbrun färg (... ja, det tar cirkus 10 evigheter, håll ut!)

♥ Hacka grönsakerna till mindre "strimlor" så de går lätt att steka upp!

♥ Stek upp grönsakerna i en annan stekpanna så de blir varma och genomstekta, se dock till så att de inte bränns

♥ Då nudlarna har kokats upp efter angiven tid stek dem då i en stekpanna med rikligt med margarin/olja till de får en mer gyllenbrun färg

♥ Då köttet är färdigstekt skruva ner värmen och se bara till så att de ej blir kalla

♥ Då grönsakerna är nog uppstekta tillsätt då salt, vitpeppar, 1 pressad vitlöksklyfta, matlagningsgrädden och Sambal oelek och stek/koka upp samtidigt som det rörs om

♥ När allt är färdigt i de olika stekpannorna häll då över allt till gemensam skål, hur den ser ut är inte speciellt viktigt så länge den är stor så allting ryms

♥ Rör om allt, förslagsvis med salladsbestick, tills allt är väl blandat

Klart!



Sedan min moster gav oss detta fantastiska recept har vi alltid bara använt oss av frysta wok-grönsaker och slängt i stekpannan direkt, enkelt och bekvämt med andra ord. Dock är det inte alls särskilt miljövänligt med tanke på den energi som går åt till att grönsakerna först ska frysas ner för att sedan tinas upp igen. Eftersom vi denna vecka tänker extra mycket på miljön har jag istället valt ut grönsaker som finns i ekologiska förpackningar.

Något som dock bör nämnas att det är med stor försiktighet sambal oelek bör tillsättas, medan jag personligen anser att 1 matsked är för lite och 2 matskedar gör woken nästan oätbar är min rekommendation som sagt att vara ytterst försiktig (tips från hon som alltför många gånger har gjort maten oätbar). Lycka till!

/Evelina

RSS 2.0