Helgspecial - Västerbottenmuffins
Ingredienser:
♥ 150 g riven västerbottensost
♥ 5 äggulor
♥ 2,5 dl mellangrädde
♥ 1 krm salt
♥ 1 krm svartpeppar
♥ 1 dl creme fraiche
♥ 1 liten burk rom
♥ 1 rödlök
♥ Ca 200 g gravad lax
Gör så här:
♥ Sätt på ugnen på 175°
♥ Ställ fram ca 15 st muffinsformar
♥ Häll i den rivna västerbottensosten jämt fördelat i muffinsformarna
♥ Vispa därefter ihop äggulorna, mellangrädde, salt och svartpeppar till en jämn smet och häll därefter i smeten i muffinsformarna
♥ Grädda i ugnen ca 20-25 minuter tills de får en någorlunda gyllenbrun yta
Samtidigt kan du påbörja röran som ska vara på;
♥ Hacka löken
♥ Blanda samman löken, creme fraiche och rom
♥ Stek upp den gravade laxen och försök under tiden "hacka" den i mindre bitar med hjälp av stekspaden, ofta faller laxen isär av sig själv dock!
♥ Lägg den uppstekta laxen i en skål och röran i en skål inför serveringen
När muffinsarna är klara är det bara att ta av formen och sedan lägga på röran och laxen med en sked med lagomt mycket av varje. Till en början är det ofta svårt att ta precis lagom mycket så det ser aptitligt ut men det lossnar efter ett litet tag! Servera gärna med något grönt, förslagsvis sallad, vindruvor och fetaost som på bilden nedan.
Dessa små men ack så goda muffins har blivit lite av en favorit hemma hos oss, både för den simpla tillagningen och för dess gudomliga smak. Dessutom har den löst våra eviga problem med "Vad ska vi bjuda till förrätt?!" då dessa muffins både går att äta som förrät och som varmrätt. Något som också är värt att nämnas är att det man har ovanpå muffinsen går att variera, vi har romröra och gravad lax men det finns även t.ex. rensteksröra, recept till en slags rensteksröra finner ni här.
Lycka till!
/Evelina
Kommentarer
Trackback