Miljövecka - Ekologisk wok

2012-03-01 @ 12:00:00




När man gör wok är det tre olika moment som skall genomföras i.o.m att nudlarna, köttet och grönsakerna ska stekas var för sig, gör så här:

♥ Börja med att koka upp vattnet och lägg sedan i nudlarna, läs på förpackningen antalet minuter de skall kokas upp

♥ Stek sedan upp wok-köttet till det får en gyllenbrun färg (... ja, det tar cirkus 10 evigheter, håll ut!)

♥ Hacka grönsakerna till mindre "strimlor" så de går lätt att steka upp!

♥ Stek upp grönsakerna i en annan stekpanna så de blir varma och genomstekta, se dock till så att de inte bränns

♥ Då nudlarna har kokats upp efter angiven tid stek dem då i en stekpanna med rikligt med margarin/olja till de får en mer gyllenbrun färg

♥ Då köttet är färdigstekt skruva ner värmen och se bara till så att de ej blir kalla

♥ Då grönsakerna är nog uppstekta tillsätt då salt, vitpeppar, 1 pressad vitlöksklyfta, matlagningsgrädden och Sambal oelek och stek/koka upp samtidigt som det rörs om

♥ När allt är färdigt i de olika stekpannorna häll då över allt till gemensam skål, hur den ser ut är inte speciellt viktigt så länge den är stor så allting ryms

♥ Rör om allt, förslagsvis med salladsbestick, tills allt är väl blandat

Klart!



Sedan min moster gav oss detta fantastiska recept har vi alltid bara använt oss av frysta wok-grönsaker och slängt i stekpannan direkt, enkelt och bekvämt med andra ord. Dock är det inte alls särskilt miljövänligt med tanke på den energi som går åt till att grönsakerna först ska frysas ner för att sedan tinas upp igen. Eftersom vi denna vecka tänker extra mycket på miljön har jag istället valt ut grönsaker som finns i ekologiska förpackningar.

Något som dock bör nämnas att det är med stor försiktighet sambal oelek bör tillsättas, medan jag personligen anser att 1 matsked är för lite och 2 matskedar gör woken nästan oätbar är min rekommendation som sagt att vara ytterst försiktig (tips från hon som alltför många gånger har gjort maten oätbar). Lycka till!

/Evelina

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0