Nationalrätter runt om i världen
En nationalrätt är en maträtt som är typisk för ett visst land. Begreppet är ganska informellt och det finns inget självklart svar på vilken maträtt som är nationalrätt i vilket land. Svaren kan därför variera beroende på vem man frågar, men vanligtvis är ett lands nationalrätt något som är väldigt typiskt, populärt och vanligt där. I Sverige skulle man kunna säga att det är kötbullar, kräftskiva eller surströmming. På bilden ovan ser ni nationalrätter i nio olika länder världen över.
Japan - Sushi är en maträtt bestående av kokt rundkornigt ris som smaksätts med en vinägerblandning, vanligen tillsammans med fisk (rå eller tillagad), rom och/eller skaldjur.
Frankrike - Crêpes är franska för tunna pannkakor och är ofta gjorda på många ägg. Det serveras vanligtvis rullat med fyllning såsom svamp, kött, ost och skinka.
Danmark - Smørrebrød är en ganska bastant smörgås, som vanligen består av en skiva grovt bröd och kompakt fullkornsbröd med en kombination av pålägg som kan varieras i det oändliga.
Thailand - Pad thai består av nudlar, salladslök, böngroddar, morot, fläsk, kyckling eller räkor.
Australien - Pavlova är en efterrätt som består av en mjuk marängbaserad botten och som toppas med vispgrädde och olika frukter och bär.
Ungern - Ungersk gulasch är en kött- och potatissoppa.
Algeriet - Couscous är en gryträtt från Nordafrika och finns i många varianter. När man i Sverige talar om couscous menar man vanligen couscous-grynen som används i maträtten.
Costa Rica - Gallo pinto är en traditionell maträtt i Centralamerika bestående av bönor och ris.
Norge - Får i kål är en maträtt som består av får- eller lammkött, vitkål och vit- eller svartpeppar som kokas tillsammans i en gryta. Detta serveras med kokt potatis.
/Linda