Att göra maränger bra

2012-02-22 @ 18:00:00


Här nedan kommer lite tips inför ditt marängbak och därefter kommer även ett recept som jag tycker är väldigt bra.

  • Se till att ingen smuts finns i bunken och att du delat helt på äggvitan och äggulan, för att undgå att få en rinnig smet och inte alls så fluffig som den ska vara. Man ska kunna vända bunken upp och ned för lyckade maränger!
  • Om man får över äggvitor från någon annan rätt/ett annat bakverk, som man gjort tidigare är det bara att spara dessa i kylen med lite plast över. Det går utmärkt att göra maränger av några dagar gamla äggvitor, men lukta så de inte är dåliga!
  • Maränger ska köras i låg temperatur och torkas långsamt.
  • Om du ställer fram äggvitorna ett bra tag innan du ska göra maränger i rumstemperatur, och sedan vispar äggen och gör marängsmeten kommer du att få maränger som går utmärkt att spritsa och som håller formen mycket bättre!
  • En marängsmet går utmärkt att smaksätta med chokladbitar, kakao, citron, hallon, rice crisp flingor, hackade nötter, krossade polkagrisar eller vad du nu är sugen på.
  • Vill du få en stabilare och lite hårdare marängsmet går det bra att tillsätta några droppar ättika i smeten.
  • Går utmärkt att göra mindre maränger och använda dessa i till exempel marängsviss eller bara till en klick glass och chokladsås. Det är mycket godare med hemmagjorda maränger än de köpta och betydligt mycket billigare också!

Jag brukar välja att göra stora maränger som jag tycker är rysligt goda! De brukar bli lite lätt sega inuti och krispiga utanpå. Man kan ju självklart göra små också, men om man ska ha det som en kaka föreslår jag stora! Mitt tips är att låta marängerna stå kvar i ugnen när de är klara och lufttorkas över natten. Detta gäller även om du gör marängbottnar till tårtor.  

Chokladmaränger

Ingredienser:

4 st äggvitor
3 dl socker
3-5 msk kakao
100 g choklad
2 tsk vaniljsocker
ev. chokladsås

Gör marängerna:


Vispa äggen tills att de blir en riktigt fast smet. Tillsätt lite socker i taget samtidigt som du fortsätter att vispa. När smeten är så fast att du kan vända bunken upp och ned, tillsätter du kakao och vaniljsocker och vispar ett tag till. Därefter skär du chokladen i små bitar och tillsätter detta till smeten. Rör om med en sked. Klicka ut marängerna på bakplåtspappret. Jag föreslår att du gör rätt stora maränger.  Sätt in i ugnen på 100 till 125 grader beroende på hur stora maränger du gör och låt dessa vara inne tills att marängerna släpper från bakplåtspappret. Låt lufttorka över natten, då blir de lite sega i mitten och supergoda!

/Frida

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0