Varför ska jag äta vegetariskt?

2012-01-31 @ 18:00:00
Många tycker nog att det skulle kännas konstigt att äta vegetarisk mat som helt och hållet är utan kött, men faktum är att det finns en så otroligt stor variation på vad man kan ha i olika rätter och hur mycket man kan hitta på utan att använda köttprodukter. I olika vegetariska rätter kan man använda allt från grönsaker, gryn, baljväxter till nötter och så vidare. Listan kan göras lång. Under den här veckan har vi valt att skippa köttet och göra det som många kanske skulle kalla ”kanin mat”. Jag har absolut inte varit den bästa på att äta vegetarisk mat, men på sista tiden har jag insett hur gott det faktiskt kan vara. Allt behöver inte vara svart eller vitt.



Bild: google.se

Plus i kanten för vegetarisk kost:


  • Du blir piggare.
  • Hyn blir klarare.
  • Får ett hälsosamt liv och kan hålla sin vikt.
  • Kan lindra eller slippa sjukdomar så som har med mat att göra. Ex. fetma, åldersdiabetes, ett högt blodtryck och njursten.
  • Mer klirr i kassan kvar. (Köttpriserna är så höta att du tjänar på en grönsaksdiet.)
  • Får i dig massor med bra antioxidanter, vitaminer och fibrer.
  • Får i dig mättat fett och därmed får du även ett lägre kolesterol.
  • Kan undvika cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, förstoppning, infektioner och inflammationer i tjocktarmen samt undvika att få hemorrojder i tarmsystemet.

 

Till benämningen antioxidanter hör bland annat vitamin A, B och C och mineralerna selen, zink, koppar och magnesium till. Antioxidanter är bra för kroppen eftersom de skyddar mot oxidanter som annars kan skada, döda eller ändra cellens DNA. Om detta sker kan det uppkomma en så kallad oxidativ stress som kan leda till sjukdomar som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer. Det allra bästa sättet att få i sig dessa på är via kosten. Om man just äter mycket frukt, nötter, grönsaker, bär och kålväxter får man i sig massvis med goda antioxidanter som är bra för din kropp.'

Fibrerna är bra för att de motverkar att man ska få förstoppning, infektioner och inflammationer i tjocktarmen. De gör även att fler nyttiga bakterier kommer till och att man undviker att få hemorrojder i tarmsystemet. Dessutom gör dessa att man känner sig mätt längre vilket kan resultera i att man vid viktproblem kan gå ned till sin optimala vikt, de tar med sig en del fett och kolesterol och sänker därmed blodfetterna. Man tror även att fibrer binder giftiga ämnen som till exempel tungmetaller och hindrar därmed att dessa tas upp av kroppen. Man skulle kunna ge hur många bra exempel som helst som pekar på att man ska äta fibrer, för så pass bra är de faktiskt. Om man vill få i sig mycket av dessa ska man inrikta sig på att äta sådant som fullkornsprodukter, rotfrukter, frukter, bär, baljväxter, vitkål och liknande.

Som du ser ovan finns det massvis med fördelar med att äta vegetarisk kost, men det innebär inte att du måste bli vegetarian eller vegan, varför inte bara äta ”grönsaksdiet” på deltid?


/Frida


Vegvecka - Pyttipanna

2012-01-31 @ 14:00:00



Gör så här:

♥ Hacka lök och vitlök i små bitar. Fräs i lite olja i en stekpanna.

♥ Skär potatisen och morötterna i små bitar och blanda ner i löken. Stek allt detta i ca 10 minuter.

♥ Skär under tiden squash och paprika i små bitar och blanda ner med resten. Stek ytterligare 10 minuter eller tills potatisen är mjuk. 

♥ Tillsätt salt och peppar.

♥ Skiva champinjonerna och fräs i smör i en stekpanna. Blanda sedan med de övriga ingredienserna.

♥ Serveras med kapris, stekt ägg, rödbetor eller soja.

Tips! Testa att servera stekta skivor aubergine till.

Det här var första gången jag gjorde en vegetarisk pyttipanna och jag tyckte att det gick bara fint. Det är alltid kul att få prova något nytt och det blev dessutom väldigt gott! Helt klart ett bra alternativ att variera med när man orkar vara lite extra ambitiös. Att det blir väldigt färggrant också är såklart inget minus heller. :)

/Linda

Att vara en miljövän i dieten.

2012-01-30 @ 18:00:00

Bild: google.se

Är vegetarisk kost en trend, en grön våg som sveper över tillfälligt eller är detta en framtida livsstil?
Jag skulle vilja påstå att vi förr eller senare kommer bli tvungna att acceptera det som en livsstil, för faktum är att vår köttkonsumtion idag står för hela 18 % av det det totala utsläppet av växthusgaser. Det är mer än vad alla flyg, tåg och bilar i hela världen släpper ut tillsammans. Det är verkligen svårt att greppa hur mycket det faktiskt påverkar miljön med den dieten som vi lever på idag, men det är ändå så enkelt att ändra på. Om varje person bara skulle välja att äta vegetariskt någon gång då och då, skulle detta få en väldigt positiv effekt på utsläppen och vi skulle inte behöva ge upp speciellt mycket heller. Det finns hur mycket som helst med smaskig mat att göra även om man väljer den gröna linjen.

Rekommendationen för hur mycket kött vi människor ska äta ligger mellan 10-20% av det totala intaget av födoämnen, om man äter en vanlig kost. Äter man vegetariskt får man kompensera detta med till exempel baljväxter, nötter, frön och spannmål. Även många rotfrukter och grönsaker innehåller mycket protein som man kan äta istället för köttet. Jag läste något väldigt intressant där det stod att vi människor konsumerar lite drygt 260 miljoner ton kött varje år och att vi på 50 år har femdubblat vår konsumtion av kött. I genomsnitt äter till exempel indierna 5 kilo kött per år, medan vi i Sverige äter drygt 80 kilo per år och person. Är det verkligen rätt att vi i till exempel Sverige ska äta så pass mycket mer kött och därmed skapa så mycket mer växthusgaser än till exempel Indien, som sedan hela världen sedan får lida för?

Ni kanske undrar hur köttindustrin kan vara en så stor miljöbov, men faktum är att man behöver minst tio gånger så mycket mark till djuruppfödningen som man behöver för odling av växter och grödor. När köttindustrin tar upp så pass mycket mark kommer inte bara växthusgaserna till skada, utan även växter och djur som naturligt bor där kan utrotas. Det går åt enorma mängder vatten vid dessa uppfödningar och många skogar så som regnskogen skövlas för att ha plats med uppfödningar. Vill du göra något åt det, ät vegetariskt, frukt och grönt efter säsong och välj närproducerade produkter!

/Frida

Vegvecka - Grekisk paj

2012-01-30 @ 11:11:25


Ingredienser:

Pajbotten:
1 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
3 tsk vatten
1 krm salt


Fyllning:
2 st röda lökar
1 Zucchini
3 st vitlöksklyftor
2 st tomater
150 g fetaost
5 dl gräddfil
ca 100 g soltorkade tomater
ca 100 g kärnfria svarta oliver
rosmarin
timjan
riven ost



♥ Blanda smör, mjölet och saltet i en bunke. Tillsätt även vattnet och knåda till en jämn deg.

♥ Tryck ut degen i en pajform, nagga och ställ in den i ugnen i cirka 10 min i 225 ºC.



♥ Hacka zucchini och rödlöken och fräs sedan detta i olivolja och den pressade vitlöken.

♥ Lägg i romarin och timjan och fräs en stund till.



♥ Häll över grönsakerna i pajformen.

♥ Skär upp tomaterna och fetaosten och lägg detta på zucchinin och rödlöken.



♥ Häll över gräddfilen så att den täcker hela pajen och dela oliverna i två. Om du vill kan du även dela de soltorkadetomaterna så att de blir mindre bitar och täcker hela pajen.

♥ Tryck sedan ned oliverna och de soltorkade tomaterna en bit i gräddfilen och strö över lite ost.



♥ Grädda pajen i mitten av ugnen i 225 ºC. Pajen ska vara inne i cirka 25 minuter eller tills att den har fått en ljusbrun fin färg.

♥ Dekorera gärna på ruccolablad.



Detta är en väldigt enkel och god paj att göra. Det behövs verkligen inget kött till, utan det är precis lika gott med bara grönsaker. Serveras gärna med en stor fresh sallad och vitlöksbröd. Smaklig måltid!


/Frida

Kontakt

2012-01-22 @ 21:00:00
Har ni frågor, funderingar eller synpunkter? Hör av er till [email protected]

Vårt projektarbete

2012-01-20 @ 12:00:00
Hej!

Bakom denna blogg finns fem matglada tjejer som går årskurs 3 på den naturvetenskapliga linjen på Balderskolan i Skellefteå. Vi har valt att göra ett projektarbete i form av en matblogg där vi handskas med allt från hur en blogg är utformad, design och hur man marknadsför den, till att laga mat och förbättra våra kunskaper i köket. Till detta har vi dryga 10 veckor på oss och vi ser fram emot att dela denna resa med er!

Vi hoppas att ni kommer vilja följa med oss och att ni kan bli inspererade av vårt arbete. Vi ser gärna att ni kommer med konstruktiv kritik och om något är oklart är ni välkomna att höra av er till [email protected] eller lämna en kommentar.

Kom ihåg: för att lyckas, måste man våga misslyckas!


Följ vår blogg med Bloglovin

RSS 2.0