Fettisdag

2012-02-21 @ 15:00:00


Ingredienser (20 st medelstora):

2 dl socker

175 g margarin

1 tsk salt

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

4 tsk kardemumma

1,5 l vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.

Smula jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma.

♥ Smält margarinet och tillsätt mjölken. Häll över detta till degbunken, när blandningen är fingervarm. Rör om.

♥ Tillsätt mjöl, men var försiktig med att hälla i för mycket. Degen får hellre vara lite kladdig än för torr. När man bakar ut degen efter jäsning, kan man istället tillsätta mer vid behov.
 
♥ Knåda degen, helst med en hushållsassistent, och låt sedan degen jäsa till ungefär dubbel storlek. Detta tar drygt en halvtimme.

♥ Ta upp degen på bakbordet och dela in i ca 20 bitar. Rulla sedan dessa till små bullar och placera ut på en plåt med bakplåtspapper.

♥ Låt bullarna jäsa ännu en gång på plåten, ca 1 timme. De ska ungefär ha dubblat sin volym när de jäst klart.

♥ Sätt in plåten i mitten av ugnen ca 10 minuter. När de är klara brukar de släppa från bakplåtspapperet och få en gyllenbrun färg.

♥ Låt svalna på galler.



Fyllning:

Mandelmassa

Vispgrädde eller ev. mjölk

Bröd från de urgröpta semelbullarna

Gör så här:

Skär av ett lock på varje bulle.

♥ Gröp ur bullen med en gaffel, så att det blir en liten grop.

♥ Blanda mandelmassan med det urgröpta brödet och lite vispgrädde. Vispa massan slät.

♥ Klicka blandningen i varje grop på semlorna och spritsa sedan grädde ovanpå. Tänk på att vispa grädden ganska hårt, eftersom det då blir en finare spritsning.

♥ Sätt på locken och pudra med florsocker.

Tips! Använd gärna en spritspåse med stor stjärntyll när du ska spritsa ut grädden på semlorna.

Lycka till!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0