Helgspecial - Potatisbakelser

2012-02-19 @ 09:00:00
Potatisbakelser


10-12 st (beroende på hur stora man gör dem)


Ingredienser:

Bottnar:

4 ägg
2 dl socker
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl

Fyllning:
1,5 dl vatten
1 ½ st äggulor
188 g smör
4,5 msk florsocker
1,5 msk mjöl
4 tsk vaniljsocker
ca 11 tsk hallonsylt

Garnering:
ca 250 g marsipan
kakao

Gör botten:

♥ Sätt ugnen på 250 °C

♥ Vispa samman ägg och socker tills det blir en porös smet.

♥ Blanda sedan potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke och rör om.

♥ Sikta därefter i de torra ingredienserna i den blöta smeten.

♥ Häll sedan upp smeten på ett bakplåtspapper och bred ut så att det blir ett jämt lager.

♥ Ställ sedan in plåten i mitten av ungen och grädda i ungefär 5 minuter.

♥Själp upp kakan och låt den kallna.



Gör smörkrämen:

♥ Blanda mjöl och vatten i en kastrull och koka detta under några minuter. Rör om!

♥ Rör ned äggulan och låt sedan blandningen kallna.

♥ Rör i smör, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet. Ett tips kan vara att vispa med elvisp så att blandningen blir så slät som möjligt.



♥ Vänta tills att kakan har kallnat och ta då ut runda bottnar med hjälp av exempelvis ett glas. Jag använde mig av ett glas med diametern 6,5 cm, vilket blev en väldigt lagom storlek. Räkna på att ta ut 20-24 stycken bottnar ur kakan, beroende på hur stora ni väljer att dessa ska bli.



♥ Bred på sylt och lägg ihop bottnarna två och två som bilden ovan visar. Lägg sedan bakelserna i några fina formar.



♥ Bred på rikligt med smörkräm på potatisbakelserna. Det får gärna vara någon centimeter uppåt, för då blir de höga och fina.



♥ Kavla ut marsipanen och ta ut cirklar med hjälp av ett mått på 11 centimeter i diametern, som du sedan trär över de små potatisbakelserna och trycker åt där nere så att de sitter fint.

♥ Därefter kan du pudra kakan med kakao som en dekoration. Ställ kakorna kallt till.

Serveras med nybryggt kaffe. Dessa är verkligen en smakupplevelse utöver det vanliga!





De var inte alls speciellt svåra att göra och ser verkligen söta ut. Jag personligen tycker väldigt mycket om bakelser och dessa är just en av mina absoluta favoriter. Jag brukar ofta välja potatisbakelser när jag går och fikar på något café, men då kostar de betydligt mycket mer än när man gör dem själv och dessutom ska man väl kunna ha lite lyx hemma också, eller hur? Självklart går det att göra de falska potatisbakelserna också, men dessa ser ju som sagt lite extra fina och smaskiga ut enligt mig. Tyvärr tog de slut väldigt snabbt. Familjen var i alla fall nöjda och glada vilket är det viktigaste! Blir helt klart att göra fler såna här bakelser i framtiden.

Lycka till!

/Frida

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0