Miljövecka - Laxburgare och hamburgerbröd

2012-02-27 @ 12:00:00





Ingredienser:

500 g laxfilé
1 ½ gul lök
3 msk creme fraiche
1 msk ströbröd
½ dl finhackad persilja
1 msk pressad citronsaft
0,25 dl dill
salt
peppar (citronpeppar om du vill)
smör

Gör så här:

♥ Skär laxen i bitar och finhacka löken.

♥ Häll i alla ingredienserna i en matberedare och mixa dessa tills att det blir en jämn och fin blandning.

♥ Forma till fina burgare och stek i 2 till 3 minuter på varje sida. Serveras med hamburgebröd, sallad, tomat, lök och en sås som passar till fisk. Du kan eventuellt smaksätta dem lite extra om du vill, då lax oftast inte smakar så mycket i sig.




Ingredienser:

50 g jäst
5 msk olivolja
5 dl vatten
2 ½ tsk honung
1 tsk salt
2 dl rågmjöl
2 dl rågsikt
sesamfrön

Gör så här:

Värm vattnet tills att det är fingervarmt och smula ner jästen i en bunke med vattnet.

Lägg ned olivolja, honung och nästan allt mjöl och knåda ihop till en fin och smidig deg. Tänk på att det är bättre om degen är lite väl kladdig innan jäsning än om du arbetat in för mycket mjöl, för då blir det lätt väldigt torra hamburgebröd.

Låt sedan jäsa i cirka 30 minuter.

♥ Mjöla ett bakbord och lägg upp degen.

♥ Dela den därefter i mindre bitar som du sedan formar till små runda bollar.

Lägg ut dessa på en plåt med bakplåtspapper och strö över sesamfrön som du trycker ned i dem så att de fastnar.

Låt jäsa på plåten med en kökshandduk över i cirka 40 till 45 minuter.

Sätt in bullarna i mitten av ugnen på 250 grader, i cirka 7-8 minuter.

Lycka till!


Jag måste säga att de blev riktigt goda burgare. Jag valde att göra hembakta hamburgebröd på grund av att de först och främst är mycket godare, men dessutom är de mycket nyttigare och betydligt mycket billigare än de köpta bröden. Det kan kännas lite jobbigt att sätta igång med att baka bröd, men det gick faktiskt rätt fort och var inte alls svårt. Om man har lite om tid, kan man välja att köpa hamburgebröd istället för de hembakta och bara göra laxburgarna. För att tänka lite extra på miljön, valde jag att använda mig av ekologiska och nyckelhålsmärkta varor när jag gjorde denna maträtt. Om man gör hembakta hamburgebröd slipper de fraktas och man slipper redan där långa transporter, men man bör även tänka på att välja lax som är fiskad i närheten av där man bor. Något annat att tänka på är kanske att man väljer just närproducerade varor som i detta fall på exempelvis creme fraichen. Ibland, som till exempel när det gäller tomater, kan det faktiskt vara mer gynnsamt för miljön om du köper de som är odlade i t.ex. Spanien, just för att det skulle krävas så pass mycket mer energi att odla upp tomater här i Sverige i ett växthus, än att odla upp dem där trots den långa transportsträckan. Det kanske inte känns som att det ger så stor skillnad med den där extra tanken, men om alla tänker efter noga, åtminstone någon gång då och då, kommer det att gynna miljön i det stora hela!

/Frida

Kommentarer
Postat av: Anonym

Läckert! Måste se till att testa...

2012-02-27 @ 21:55:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0