Världens mest berömda soppa - Bouillabaisse

2012-02-09 @ 18:00:00

Källa: Google


Denna soppa var känd redan under antikens Grekland men har på senare århundraden förfinats och blivit med varierad. Den bouillabaisse vi känner idag var förut den mat som fattiga fiskare åt. Det vill säga - soppan bestod av fiskar som inte gick att sälja, oftast ovanliga, små och mindre aptitliga som då kokades med olivolja till en smakrik och mustig fiskgryta. Till detta hade man stark majonnäs och fransk bröd att doppa med.

Själva namnet, bouillabaisse har sitt ursprung i den metod man tillagade soppan. Först kokades fiskbuljong på fiskben (bouillir) och sedan tillsatte man fisksort för fisksort och kokade uppbuljongen för varje fisksort som tillsattes. Desan sänktes värmen (abaisser) på soppan.

Snart var denna soppa känd och bouiilabaissen serverades i alla de former från enkla marknader till lyxika krogar i Marseille. Kvalitén var olika från ställe till ställe och gästernas förväntan uppfylldes inte alltid. Som förstått så är detta en rejäl soppgryta och det sägs att om man ska tillaga denna så gör man det oftast för minst tio hungriga gäster.

På restaurangerna nu för tiden serveras oftast bouillabaisse med den heta och kraftiga buljongen, rykandes ur en djup tallrik. Man serverar även kokta fiskar och skaldjur på en tallrik/fat bredvid.

Ett slags recept på bouillabaisse hittar ni här: bouillabaisse recept

/Elin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0