Att vara en miljövän i dieten.

2012-01-30 @ 18:00:00

Bild: google.se

Är vegetarisk kost en trend, en grön våg som sveper över tillfälligt eller är detta en framtida livsstil?
Jag skulle vilja påstå att vi förr eller senare kommer bli tvungna att acceptera det som en livsstil, för faktum är att vår köttkonsumtion idag står för hela 18 % av det det totala utsläppet av växthusgaser. Det är mer än vad alla flyg, tåg och bilar i hela världen släpper ut tillsammans. Det är verkligen svårt att greppa hur mycket det faktiskt påverkar miljön med den dieten som vi lever på idag, men det är ändå så enkelt att ändra på. Om varje person bara skulle välja att äta vegetariskt någon gång då och då, skulle detta få en väldigt positiv effekt på utsläppen och vi skulle inte behöva ge upp speciellt mycket heller. Det finns hur mycket som helst med smaskig mat att göra även om man väljer den gröna linjen.

Rekommendationen för hur mycket kött vi människor ska äta ligger mellan 10-20% av det totala intaget av födoämnen, om man äter en vanlig kost. Äter man vegetariskt får man kompensera detta med till exempel baljväxter, nötter, frön och spannmål. Även många rotfrukter och grönsaker innehåller mycket protein som man kan äta istället för köttet. Jag läste något väldigt intressant där det stod att vi människor konsumerar lite drygt 260 miljoner ton kött varje år och att vi på 50 år har femdubblat vår konsumtion av kött. I genomsnitt äter till exempel indierna 5 kilo kött per år, medan vi i Sverige äter drygt 80 kilo per år och person. Är det verkligen rätt att vi i till exempel Sverige ska äta så pass mycket mer kött och därmed skapa så mycket mer växthusgaser än till exempel Indien, som sedan hela världen sedan får lida för?

Ni kanske undrar hur köttindustrin kan vara en så stor miljöbov, men faktum är att man behöver minst tio gånger så mycket mark till djuruppfödningen som man behöver för odling av växter och grödor. När köttindustrin tar upp så pass mycket mark kommer inte bara växthusgaserna till skada, utan även växter och djur som naturligt bor där kan utrotas. Det går åt enorma mängder vatten vid dessa uppfödningar och många skogar så som regnskogen skövlas för att ha plats med uppfödningar. Vill du göra något åt det, ät vegetariskt, frukt och grönt efter säsong och välj närproducerade produkter!

/Frida

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0