Varför ska jag äta vegetariskt?

2012-01-31 @ 18:00:00
Många tycker nog att det skulle kännas konstigt att äta vegetarisk mat som helt och hållet är utan kött, men faktum är att det finns en så otroligt stor variation på vad man kan ha i olika rätter och hur mycket man kan hitta på utan att använda köttprodukter. I olika vegetariska rätter kan man använda allt från grönsaker, gryn, baljväxter till nötter och så vidare. Listan kan göras lång. Under den här veckan har vi valt att skippa köttet och göra det som många kanske skulle kalla ”kanin mat”. Jag har absolut inte varit den bästa på att äta vegetarisk mat, men på sista tiden har jag insett hur gott det faktiskt kan vara. Allt behöver inte vara svart eller vitt.Bild: google.se

Plus i kanten för vegetarisk kost:


  • Du blir piggare.
  • Hyn blir klarare.
  • Får ett hälsosamt liv och kan hålla sin vikt.
  • Kan lindra eller slippa sjukdomar så som har med mat att göra. Ex. fetma, åldersdiabetes, ett högt blodtryck och njursten.
  • Mer klirr i kassan kvar. (Köttpriserna är så höta att du tjänar på en grönsaksdiet.)
  • Får i dig massor med bra antioxidanter, vitaminer och fibrer.
  • Får i dig mättat fett och därmed får du även ett lägre kolesterol.
  • Kan undvika cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, förstoppning, infektioner och inflammationer i tjocktarmen samt undvika att få hemorrojder i tarmsystemet.

 

Till benämningen antioxidanter hör bland annat vitamin A, B och C och mineralerna selen, zink, koppar och magnesium till. Antioxidanter är bra för kroppen eftersom de skyddar mot oxidanter som annars kan skada, döda eller ändra cellens DNA. Om detta sker kan det uppkomma en så kallad oxidativ stress som kan leda till sjukdomar som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer. Det allra bästa sättet att få i sig dessa på är via kosten. Om man just äter mycket frukt, nötter, grönsaker, bär och kålväxter får man i sig massvis med goda antioxidanter som är bra för din kropp.'

Fibrerna är bra för att de motverkar att man ska få förstoppning, infektioner och inflammationer i tjocktarmen. De gör även att fler nyttiga bakterier kommer till och att man undviker att få hemorrojder i tarmsystemet. Dessutom gör dessa att man känner sig mätt längre vilket kan resultera i att man vid viktproblem kan gå ned till sin optimala vikt, de tar med sig en del fett och kolesterol och sänker därmed blodfetterna. Man tror även att fibrer binder giftiga ämnen som till exempel tungmetaller och hindrar därmed att dessa tas upp av kroppen. Man skulle kunna ge hur många bra exempel som helst som pekar på att man ska äta fibrer, för så pass bra är de faktiskt. Om man vill få i sig mycket av dessa ska man inrikta sig på att äta sådant som fullkornsprodukter, rotfrukter, frukter, bär, baljväxter, vitkål och liknande.

Som du ser ovan finns det massvis med fördelar med att äta vegetarisk kost, men det innebär inte att du måste bli vegetarian eller vegan, varför inte bara äta ”grönsaksdiet” på deltid?


/Frida


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0