Nationalrätter runt om i världen

2012-03-12 @ 18:00:00


En nationalrätt är en maträtt som är typisk för ett visst land. Begreppet är ganska informellt och det finns inget självklart svar på vilken maträtt som är nationalrätt i vilket land. Svaren kan därför variera beroende på vem man frågar, men vanligtvis är ett lands nationalrätt något som är väldigt typiskt, populärt och vanligt där. I Sverige skulle man kunna säga att det är kötbullar, kräftskiva eller surströmming. På bilden ovan ser ni nationalrätter i nio olika länder världen över.

Japan - Sushi är en maträtt bestående av kokt rundkornigt ris som smaksätts med en vinägerblandning, vanligen tillsammans med fisk (rå eller tillagad), rom och/eller skaldjur.

Frankrike - Crêpes är franska för tunna pannkakor och är ofta gjorda på många ägg. Det serveras vanligtvis rullat med fyllning såsom svamp, kött, ost och skinka.

Danmark - Smørrebrød är en ganska bastant smörgås, som vanligen består av en skiva grovt bröd och kompakt fullkornsbröd med en kombination av pålägg som kan varieras i det oändliga.

Thailand - Pad thai består av nudlar, salladslök, böngroddar, morot, fläsk, kyckling eller räkor.

Australien - Pavlova är en efterrätt som består av en mjuk marängbaserad botten och som toppas med vispgrädde och olika frukter och bär.

Ungern -
Ungersk gulasch är en kött- och potatissoppa.

Algeriet - Couscous är en gryträtt från Nordafrika och finns i många varianter. När man i Sverige talar om couscous menar man vanligen couscous-grynen som används i maträtten.

Costa Rica - Gallo pinto är en traditionell maträtt i Centralamerika bestående av bönor och ris.

Norge - Får i kål är en maträtt som består av får- eller lammkött, vitkål och vit- eller svartpeppar som kokas tillsammans i en gryta. Detta serveras med kokt potatis.

/Linda


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0