Tips - Är frysta varor bra för miljön? Är lokala produkter det bästa för miljön?

2012-03-04 @ 18:00:00
♥ När man är och ska handla varor på affären är det viktigt att man tänker på att köpa så lite frysta varor som möjligt. Frysta varor ska först och främst frysas ner och bara där går det åt en hel del energi, sedan ska de även transporteras, en ofta lång sträcka, i frysar och därefter förvaras i frysarna i affären. En hel del energi går åt under den tiden i jämförelse med t.ex. färska grönsaker som varken behövs frysas ner, de kan ofta transporteras direkt i lastbilen men ibland krävs en lättare kyl och därefter ska det endast stå framme i butiken. Det är en hel del skillnad i energiåtgång med andra ord.


Något att tänka på innan du handlar ingredienser till salladen!

♥ Handla säsongssmart! Passa på att äta mer av vissa grönsaker och frukter när det är säsong för dem, med andra ord då de behöver mindre uppvärmning och behandling för att växa till sig. Jag vet om att på Ica Maxi i Skellefteå har de en sådan säsongskalender vid frukt-avdelningen, annars kan ni även se en enklare variant här:

http://1.bp.blogspot.com/-d3R4B5e0T1w/Twl7jRLsQcI/AAAAAAAAGTI/_VWD5-xFCv0/s1600/bild%2B2-717704.JPG

 

♥ Att köpa lokala produkter är någonting man oftast uppmanar folk till att göra och när det kommer till exempelvis mjölk, grädde etc. är det ofta det bästa. Dock, det finns ett undantag när det kommer till grönsaker som tyvärr gör att man kan bli väldigt förvirrad: På sommaren är det oftast det bästa att köpa t.ex. lokalproducerade tomater men på vintern däremot har det visat sig att det går åt mer energi till att hålla växthuset varmt+transportera frukterna&grönsakerna till affären än vad det gör att t.ex. odla tomaterna i Spanien och sedan transportera dem hit till Sverige. Som sagt, förvirrande.

/Evelina


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0