Roligt att veta om semlor

2012-02-21 @ 20:39:31
  • Semlor finns i Skandinaviens och  baltikumländerna, men i olika former. Ex. I Svergie består det av en vetebulle med mandelmassa, grädde och florsocker på locket och självklart ska det vara kardemumma som smaktillsats i bulldegen! I Norge oftast består av en vetebulle, sylt, grädde och florsocker.
  • I Västsverige ersätter man ibland florsockret med mandelmassa och hackad mandel och självklart finns det en hel del andra lokala varianter också på denna underbara bakelse.
  • Tidigare åts semlan från fettisdagen och hela fastan, fram till påsk.
  • Traditionellt åts semlan i en djup tallrik med varm mjölk, som ibland spetsats med en gnutta salt. Detta kallades för hetvägg, som kommer från det tyska ordet heisse wecken.
  • Den 12 Februari år 1771 avled den svenska kungen Adolf Fredrik av att ätit för mycket. Han ska då enligt sägnen ätit mer än 14 semlor och att detta då var droppen!
  • Fettisdagen betraktades på många håll, framförallt under 1800-talet, som en brytningspunkt mellan vinter- och sommarhalvåret.
  • Det var förbjudet att sälja semlor före fettisdagen på 50-talet.
  • Sedan 1993 finns det en Svensk Semleakademi som träffas varje tisdag för att proväta och kora landets bästa fettisdagsbullar.
  • I dag på fettisdagen klämmer vi i oss cirka fyra miljoner köptasemlor plus en hel del hembakta.

 

Kärt barn har många namn, som man brukar säga. Detta stämmer väl in på vår alldeles egna favorit till gräddbakelse, som många är så förtjusta i, eller var (kanske lite väl) förtjusta i (kungen i åtanke)... Egentligen finns väl inte mycket mer att säga än SMASKA LUGNT på den näst intill oemotståndliga bakelsen. Inga fler avlidna på grund av deras semmelpassion, tack på förhand!

 

Med vänliga hälsningar whatscookingadministrationen.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0